Yksittäistapaus – päättäjän majakka

Ainakin teoriassa. Käytännössä viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet, että ainakaan kaikki espoolaiset poliitikot eivät aina tätä muista.

Länsiväylä ja Helsingin Sanomat ovat uutisoineet tapauksen, jossa espoolainen satamayrittäjä kokee kaupungin kohdelleen häntä epäoikeudenmukaisesti. Väitteet sopimuksen perusteettomasta irtisanomisesta, kiusanteosta ja epäasiallisesta käytöksestä ovat vakavia. Kaupunki ei ole niitä julkisuudessa kommentoinut, mikä on sinänsä ymmärrettävää, sillä asiasta on käynnissä rikostutkinta.

Ainakin osittain asiaan saataneen rikostutkinnan myötä selvyys. Silti, vaikka lopputulos ei olisi vakavin mahdollinen, antaa tapaus aihetta yleisemmän tason keskusteluun. Tähän ei valitettavasti ainakaan vielä maanantaina kaupunginhallituksessa lämmetty.

Kaupunginhallituksen jäsenet ja valtuutetut saavat paljon yhteydenottoja kaupunkilaisilta. Suurin osa niistä on perusteltuja ja asiallisia kysymyksiä, kommentteja tai kertomuksia koskien kaupungin toimintaa. (Toki joukkoon mahtuu erikoisempiakin tapauksia.)

Suuressa kaupungissa kaupunginhallituksen ei toki ole tarkoituksenmukaista ottaa jokaista yksittäistapauksta asialistalleen. On kuitenkin ylimielistä ajatella, ettei niillä olisi mitään merkitystä.

Yksittäistapauksen tulisi herättää päättäjät tarkastelemaan isoa kuvaa. Onko kyseessä laajempi ilmiö? Onko kaupungin toiminta-, johtamis- ja/tai viestintäkulttuuria tarpeen muuttaa?

Asukkaiden on voitava luottaa siihen, että vaaleilla valitut luottamushenkilöt toimivat tarvittaessa heidän äänitorvenaan. Vastaavasti luottamushenkilöiden on voitava luottaa siihen, että kaupungin virkamiesjohto tarjoaa päätöksenteon tueksi kattavat ja oikeat tiedot.

Tasapuolisuuden, asiallisuuden ja avoimuuden tulisi olla kaiken kaupungin toiminnan lähtökohtia. Jos jokin yksittäistapaus antaa viitteitä päinvastaisesta, on asiaan saatava selvyys. Riippumatta siitä, onko virheitä tai väärinkäytöksiä tapahtunut, ei asioiden peittely tai niistä vaikeneminen ole omiaan vahvistamaan kuntalaisten luottamusta Espoon hallintoon ja päättäjiin.