Valtuustoaloite kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta

Varhaisten vuosien merkitys lasten kasvulle ja oppimiselle on suuri. Maksuton, kaikille kuuluva esiopetus luo pohjan tulevalle koulupolulle ja varmistaa, että lapset saavat tarvitsemaansa tukea ajoissa. Esiopetuksen myötä lapset saavat oikeuden oppimisen tukeen ja opiskeluhuollon palveluihin. Eskarissa oppiminen tapahtuu ikätasoisen opetussuunnitelman mukaisesti leikin, laulun ja toiminnan kautta.

Lue lisää

Sote-uudistus liikahtaa eteenpäin – mitä se tarkoittaa?

Olin bussissa matkalla kokoukseen, kun kuulin minulle läheisen ihmisen saaneen vakavan sairaskohtauksen. Sydämeni särkyi, mutta samaan aikaan tiesin, että jos mitään olisi tehtävissä, se kyllä tehtäisiin. Se on pohjoismaisen hyvinvointivaltion hienoin piirre. Ketään ei jätetä. Kaikista pidetään huolta.

Ikävä kyllä todellisuus ei ole sama kaikille. Ei kaikille Suomessakaan. Terveys- ja hyvinvointierot Suomen eri alueiden välillä ovat hälyttäviä ja häpeällisiä. Hyvinvointivaltiomme on päästetty rispaantumaan reunoista ja kulumaan puhki keskeltä. Kaikki eivät pysy enää mukana.

Lue lisää

Hyvää tyttöjen päivää!

Tyttöjen päivänä piipahdin lapsuuden maisemissa. Tuossa opin uimaan, tuossa pidin ravintolaa, tuossa perkasin kaloja, tuossa koin maailmantuskaa, tuossa hakkasin halkoja, tuossa päätin opiskella teknologiaa, tuossa tein vahingossa spagaatin, kun olin futispelissä maalivahtina.

Lue lisää

Mielenterveysongelmien hoito samalle tasolle muiden kansantautien kanssa

Jokainen meistä tuntee jonkun, joka kamppailee tai on kamppaillut mielenterveyden haasteiden kanssa. Mielenterveyden ongelmat ovat nousseet yleisimmäksi syyksi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Pelkästään viime vuonna 6 700 ihmistä jäi pois töistä mielenterveysongelmien vuoksi.

Lue lisää

Vihreiden Hyrkkö ja Kauste: Kulttuuri- ja tapahtuma-ala tarvitsevat pikaisesti tukea synkkenevässä koronatilanteessa

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö ja kaupunginvaltuutettu, muusikko Mikki Kauste peräänkuuluttavat kulttuuri- ja tapahtuma-alalle nopeita toimia, jotta konkursseilta ja pysyvältä työttömyydeltä vältytään. Toimiala on kärsinyt ankarasti koronan pysäyttämiseksi asetetuista rajoitteista ja ihmisten aiheellisesta varovaisuudesta. Lukemattomia yleisötapahtumia on peruttu tai järjestetty pienemmälle yleisömäärälle, jopa tyhjille katsomoille. 

Lue lisää

Vihreiden tavoite kaksivuotisesta esiopetuksesta etenee!

Kokeilu kaksivuotisesta esiopetuksesta on tarkoitus käynnistää ensi vuoden elokuussa ja sen piiriin on tulossa 10 000 lasta eri puolilla Suomea. Toivottavasti myös kotikaupunkini Espoo hakeutuu mukaan kokeiluun. Olisi tärkeää saada espoolaiset opettajat mukaan kehittämään tulevaisuuden esiopetusta.

Lue lisää

Lihaton lokakuu voi olla ovi uuteen maailmaan

Yhteiskunnallinen keskustelu ruoasta on usein hyvin latautunutta. Se on ymmärrettävää. Oman lautasen sisältö tuntuu mitä suurimmassa määrin henkilökohtaiselta asialta ja siihen liittyvät kommentit menevät helposti ihon alle. Tässäkin tarvitaan ripaus empatiaa – puolin ja toisin.

Lue lisää

Pehmeä paluu eduskunta-arkeen

”Äiti pitää puhetta. Äiti nukkuu vielä hetken. Äiti on nyt kokouksessa.” Ei ole sattumaa, että tuoreet vanhemmat usein puhuvat lapselle itsestään kolmannessa persoonassa.

Lue lisää

Naisten oikeudet uhkaavat ottaa takapakkia – myös Suomessa aborttilaki on uudistettava

Konservatiivinen liikehdintä uhkaa eri puolilla maailmaa perustavanlaatuisia seksuaalioikeuksia ja ihmisten oikeutta omaan kehoonsa. Kiristyvä suhtautuminen aborttioikeuteen on esimerkki siitä, että naisten ja tyttöjen oikeudet voivat ottaa myös takapakkia.

Lue lisää

Jonkun on oltava järjen ääni Espoossa

Vihreät ei suostu repimään kaupungin säästöjä lapsilta, nuorilta ja perheiltä. Neuvottelijamme tekivät hartiavoimin töitä, jotta lyhytnäköiset leikkaukset esimerkiksi koulutuksesta, kirjastoista, joukkoliikenteestä ja nuorisopalveluista saataisiin estettyä, mutta muiden ryhmien näkemykset jäivät liian kauas. Jouduimme irtautumaan Espoon valtuustoryhmien välisistä neuvotteluista keskiviikkoiltana.

Lue lisää