Uusia rajoituksia joulun alla

Hallitus kiristää koronarajoituksia vastauksena suuriin tartuntalukuihin ja terveydenhoidon kuormitukseen. Mukavia tai helppoja toimia ei ole, joten on pakko valita ikävistä ja vaikeista ne vaikuttavimmat ja vähiten haitalliset.

Hyvä, että toisen asteen opiskelijoita ei määrätä etäkouluun. Tämä aika on ollut monille nuorille henkisesti erittäin kuormittavaa. Myös terveysviranomaiset arvioivat, että etäjakson vaikutus epidemiaan olisi pieni, mutta haitta etenkin haavoittuvassa asemassa oleville suuri.

Toivoin samaa linjaa myös korkeakouluopiskelijoille. Yksinäisyys ja uupumus on hälyttävän yleistä jo nyt. Hallitus kuitenkin suosittelee etäopiskelua. Toteutus on korkeakoulujen käsissä. Toivon, että korkeakoulut etsivät yhdessä opiskelijoiden kanssa tapoja välttää täyssulkua.

Koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuusohjeita ja käytäntöjä on tarpeen terävöittää. Esimerkiksi maskisuosituksia onkin monessa paikassa laajennettu. Myös erilaisia pikatestimahdollisuuksia kannattaisi tutkia, esimerkkejä löytyy maailmalta.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan osalta kokonaiskuva täsmentyy vielä. Koronapassin ansiosta kaikki ei mene kiinni. Silti on selvää että kiristyvät rajoitukset ovat kylmää kyytiä monelle toimijalle. Kattavia, selkeitä ja nopeita tukitoimia tarvitaan.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan rajoitukset on tarkoitus pohjata THL:n riskipistemalliin, jota on myös kritisoitu. Jos ja kun sen merkitys on entistä suurempi, on riskiarvioiden perusteita avattava. Hyvää aiempaan nähden on kuitenkin se, että esimerkiksi kirjastot, museot ja teatterit voivat näillä näkymin pysyä auki.

Monille muillekin edessä on jälleen tiukka paikka. Kuten kulttuuri- ja tapahtuma-alalla, myös ravintola- ja matkailualalla rajoitukset osuvat monen ihmisen toimeentuloon. Tavoitteena on siksi oltava nopeat ja vaikuttavat toimet – ei alati pitkittyvä poikkeustila.

Uskon (ja toivon), että onnistumme painamaan tartuntaluvut alas. Se vaatii kaikilta varovaisuutta ja vastuullisuutta. Tärkeintä on, että kaikki kynnelle kykenevät ottavat rokotukset. Kaiken epävarmuuden keskellä se on varmin tie ulos epidemiasta.

Terveydenhuollon henkilökunnan paineita ja kuormitusta on vaikea edes kuvitella. Kiitos jokaiselle korvaamattomasta työstänne. Tehdään me muut myös osamme.