Suomi antaa myös aseellista apua Ukrainalle

Suomi on tukena, kun Ukraina taistelee olemassaolostaan. Toimitamme Ukrainaan humanitaarisen avun ja suojavarusteiden lisäksi myös aseellista apua niin pian kuin mahdollista.

Tasavallan presidentti päätti asiasta tänään valtioneuvoston esityksestä. Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa kuultiin asiasta – pidimme sitä varten tänään ylimääräisen kokouksen. Päätökset olivat yksimielisiä kaikissa vaiheissa.

Päätös on historiallinen ja tässä tilanteessa ehdottomasti oikea. Se kuvastaa hyvin, miten poikkeuksellisen vakavassa tilanteessa Eurooppa ja maailma ovat. Samasta kertovat myös esimerkiksi Saksan ja Ruotsin vastaavat päätökset.

Tällaisen kriisin keskellä julkinen keskustelu elää välillä omaa elämäänsä. Sunnuntai-iltana moni ehti jo vetää johtopäätöksiä Suomen asevientilinjauksista, vaikka päätökset olivat vielä tekemättä. Nyt tiedämme, että päätöstä on valmisteltu jo hyvän aikaa yksituumaisesti. Kaikesta keskeneräisestä ei yksinkertaisesti voi kertoa julkisesti.

Tänään on myös julkaistu Ylen gallup, jossa ensimmäistä kertaa ikinä enemmistö vastaajista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Ulko- ja turvallisuuspoliittiset mannerlaatat ovat totisesti liikkeessä. Avaan omaa Nato-ajatteluani tuonnempana.