Kysyin kyselytunnilla ukrainalaisten auttamisesta

Putinin Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainassa jatkuu. Sodan pitkittyessä ja raaistuessa myös humanitaarinen kriisi syvenee hetki hetkeltä. Siitä kärsivät lapset, naiset ja vammaiset henkilöt – he, jotka ovat jo valmiiksi olleet haavoittuvassa asemassa.

Moni meistä on nähnyt kuvia metroasemalla syntyneistä lapsista, tuhon alle jääneistä päiväkodeista ja vastasyntyneistä, joita hoidetaan itse kyhätyissä pommisuojissa. Unicefin mukaan sota koskettaa kaikkia Ukrainan 7,5 miljoonaa lasta.

YK:n väestörahasto UNFPA:n mukaan esimerkiksi Harkovassa on hyökkäyksen aikana syntynyt jo 100 lasta, ja 80 000 naista tulee synnyttämään seuraavien kolmen kuukauden aikana – moni heistä ilman terveydenhoidon apua, turvaa ja hygieniatasoa.

Kyselytunnilla kysyin kehitysministeri Skinnarilta, miten Suomi aikoo tukea humanitaarisia järjestöjä työssä, jolla he auttavat ukrainalaisia lapsia ja perheitä tässä tilanteessa. Rahallisen tuen lisäksi avun perille saaminen on tärkeää. Paikan päällä olevat järjestöt avainasemassa.

Ennen kyselytunnin alkua saimme kokea poikkeuksellisen hetken. Vieraana eduskunnan diplomaattilehtereillä oli Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova. Koko sali osoitti kunnioitustaan ja tukeaan ukrainalaisille ja Ukrainalle taputtaen pitkään seisten.