Uutiset sodasta ovat tärkeitä ja raskaita

Suomessa ja kansainvälisesti media tekee todella upeaa työtä raportoidessaan sodasta. Erityisen suuri kiitos toimittajillemme sotatantereilla. Pysykää turvassa.

Etenkin meidän, jotka seuraamme vähän liiankin intensiivisesti uutisia ja Twitteriä, kannattaa tällaisena aikana harjoittaa ankaraa lähdekritiikkiä. Sosiaalinen media on pullollaan spekulaatioita, vahvistamatonta tietoa ja myös valheita. Nopeasti muuttuvissa tilanteissa tai herkissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa asioissa edes lehtitiedot eivät aina kerro koko totuutta.

Viime kädessä on meidän päättäjien vastuulla suodattaa oikeaa tietoa, pitää pää kylmänä, ottaa huomioon nekin asiat, joista ei voi julkisesti puhua, ja tehdä tarvittavat, tehokkaat ja vaikuttavat päätökset – niin nopeasti kuin mahdollista.

Uutiset sodasta ahdistavat monia. Eikä ihme. Sota on täynnä ahdistavaa, järjetöntä, käsittämätöntä pahuutta. Ennen kaikkea lapsia on suojeltava järkyttävältä materiaalilta ja autettava käsittelemään sotaan liittyviä tunteita ja ajatuksia. Tukea voivat tarvita myös sotia kokeneet tai sellaisen jaloista paenneet. Eikä meidän muidenkaan tietenkään kannata uuvuttaa itseään uutisvyöryn alle.

Mutta en voi olla ajattelematta, että poiskaan emme saa katsoa. On valtava etuoikeus voida edes hetkeksi unohtaa.