Pohdintaa rokotuksista ja etäkoulusta

Kolmas rokotus plakkarissa, kiitollinen olo. Käykäähän kaikki kynnelle kykenevät hakemassa tarjolla olevat rokotukset. Ne antavat suojaa etenkin vakavaa tautimuotoa vastaan ja vähentävän tarttumisen ja tartuttamisen todennäköisyyttä. Rokotusten avulla suojaamme itseämme ja toisiamme.

Vakava tautitilanne sekä rajoitukset ja niiden monenlaiset vaikutukset painavat mieltä. Hallituksen ministerit linjaavat tänään uusista rajoitustoimista. Eniten keskustelua on herättänyt sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus etäkoulusta. Itse suhtaudun siihen todella kriittisesti. Etenkin tällä aikataululla (kouluun pitäisi palata maanantaina) ehdotus on perheiden, opettajien ja kuntien kannalta täysin kohtuuton.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten on oltava viimeinen keino. Tiedämme, että etäkoululla on ollut todella kielteisiä vaikutuksia monien lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin. Näitä jälkiä korjataan vielä pitkään.

Ehdotus etäkoulusta jakaa mielipiteitä. Huoli omasta, omien lasten tai muiden läheisten terveydestä on ymmärrettävästi suuri. Riskien minimoimiseksi olisi saatava lasten rokotuksiin vauhtia, laajempi maskisuositus sekä pika- ja massatestit käyttöön kouluissa. Lisäksi on tärkeää huolehtia, että tilanteessa kuin tilanteessa lasten ja nuorten oppimisen, hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukeen on varattu riittävästi voimavaroja – ja että myöskään opettajat eivät jää yksin.