Rautalankaa aluevaaleista

Uskokaa tai älkää, historiallisen tärkeisiin mutta harvinaisen salaperäisiin aluevaaleihin on enää pari viikkoa aikaa. Ja ennakkoäänestys alkaa jo keskiviikkona!

Moni on kysynyt, mistä tässä kaikessa on kyse. Siispä:

⛓ RAUTALANKAA ALUEVAALEISTA ⛓

Aluevaalit pidetään 23.1.2022 ja ennakkoäänestys on 12.–18.1.2022. Vaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueet päättävät sosiaali- ja terveyspalveluista ja pelastustoimesta.

MISTÄ VAALEISSA ON KYSE?

Aluevaaleissa on kyse elämästä, terveydestä ja tasa-arvosta. Siis esimerkiksi neuvolasta, kouluterveydenhuollosta, mielenterveydestä, vanhusten hoivasta, sosiaalityöstä, asumispalveluista, seksuaalioikeuksista, terveysasemista ja erikoissairaanhoidosta.

EIKÖS ME JUST…

äänestetty näistä asioista kuntavaaleissa? Juu. Mutta ensi vuoden alusta vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja pelastustoimesta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille kaikkialla paitsi Helsingissä. Tämä on se kuuluisa sote-uudistus!

MITÄ ALUEVALTUUSTO TEKEE?

Aluevaltuusto päättää, miten rahat käytetään, millainen organisaatio rakennetaan, mitä palveluita mistäkin saa, mitä uutta kehitetään, mihin panostetaan ja mistä karsitaan.

MITEN ÄÄNESTÄN?

1️⃣ Valitse puolue ja ehdokas.
2️⃣ Ota mukaan henkkarit ja maski.
3️⃣ Mene (ennakko)äänestyspisteelle ja toimi ohjeiden mukaan. (Huom: Lappuun vain numero.)
4️⃣ Juo vaalikahvit. ☕️

MUTTA ÄÄKS, OLENKIN ERISTYKSESSÄ/KARANTEENISSA.

Äänestäminen onnistuu silti erityisjärjestelyin. Tilaa kotiäänestys oman kunnan keskusvaalilautakunnalta ti 11.1 klo 16 mennessä tai äänestä vaalipäivänä äänestyspaikalla pihalla. Lisätietoja: vaalit.fi

KETÄ ÄÄNESTÄN?

🌍 Puolueella on väliä. Suomen vaalijärjestelmässä ääni menee ensisijaisesti puolueelle.
🦄 Ehdokkaalla on myös väliä. Millaisia tavoitteita ajaa? Saako asioita aikaan? Millaiset arvot? Millainen tyyppi, luotatko?
🔎 Vaaliohjelmat, vaalikoneet ja some ovat hyviä tapoja tutustua puolueisiin ja ehdokkaisiin koronaturvallisesti.
‼️ Varmista, että ehdokkaasi on ehdolla just sun hyvinvointialueelta, ettei käy hassusti!

TÄRKEINTÄ ON, ETTÄ ÄÄNESTÄT.

Joku muu tekee sen nimittäin joka tapauksessa. Ja hän saattaa olla kanssasi aivan eri mieltä asioista.

BONUS: MIKÄ IHMEEN LÄNSI-UUSIMAA?

Uudellamaalla on neljä hyvinvointialuetta ja Helsinki. Länsi-Uusimaa = Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti. Aluevaltuustoon valittujen tehtävä on huolehtia koko alueen asioista.