Espoon Vihreät: Länsimetron viivästys ei saa vaarantaa espoolaisten joukkoliikenneyhteyksiä

Espoon vihreä valtuustoryhmä edellyttää, että espoolaisten joukkoliikenneyhteydet on saatava sujumaan Länsimetron viivästyksestä huolimatta. Korvaavan liikenteen aiheuttama lisäkustannus ei saa nostaa jo muutenkin kalliita lipunhintoja entisestään. Viivästyksen syyt ja tiedonkulun ongelmat on selvitettävä perinpohjaisesti ja niihin on puututtava viipymättä.

Länsimetro Oy tiedotti perjantaina, että liikennöinti ei ala suunnitelmien mukaisesti elokuussa. Tieto tuli luottamushenkilöille yllätyksenä. Viivästys aiheuttaa ongelmia, sillä bussiliikenteen oli tarkoitus alkaa liityntäliikenteenä metroasemille suoraan Helsinkiin ajavien linjojen sijaan. Espoon konsernijaosto sai asiasta tänään ensimmäisen selvityksen ja päätti pitää ylimääräisen kokouksen asiasta ensi viikolla.

– Länsimetron kanssa on nyt vakava paikka. Kiireellisintä on järjestää korvaavat yhteydet siten, että espoolaisten arki sujuu syksylläkin. Lisäksi on selvitettävä perinpohjaisesti viivästykseen ja ennen kaikkea tiedonkulun katkeamiseen johtaneet syyt, vaatii konsernijaoston jäsen ja kaupunginvaltuutettu Saara Hyrkkö (vihr).

– On käsittämätöntä, että tällainen asia tuli yhtiön johdolle yllätyksenä. Miten varmistetaan, ettei sama pääse toistumaan? Ensi kädessä vastuu ongelmien tunnistamisesta ja korjaamisesta on yhtiön johdolla ja hallituksella. Konsernijaoston puolestaan on arvioitava, onko riskienhallinta ollut riittävällä tasolla ja onko ongelmiin puututtu riittävän nopeasti, toteaa Hyrkkö.

Korvaavien joukkoliikenneyhteyksien järjestämisestä vastaa HSL, jonka hallitus kokoontuu huomenna tiistaina. Espoon konsernijaosto päätti tänään kehottaa HSL:ää järjestämään korvaavat joukkoliikenneyhteydet siten, että espoolaisten palvelutaso ei kohtuuttomasti heikkene.

– HSL:n on nyt kiireellisesti selvitettävä mahdollisuus jatkaa nykyisillä bussilinjoilla ja -vuoroilla, kunnes metron liikennöinti alkaa, toteaa HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr).

– Monissa perheissä tuskaillaan sitä, miten matkat päiväkotiin, kouluun ja työpaikalle elokuussa järjestyvät. Meidän on HSL:n hallituksessa edellytettävä ripeää toimintaa ja pikaisia neuvotteluja liikennöitsijöiden kanssa. Korvaavan liikenteen järjestämisestä aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia ei saa vyöryttää lipunhintoihin, jatkaa Hertell.