Tiedote: Espoon valtuustolta vihreää valoa nuorten maksuttomalle ehkäisylle

Espoon kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina Saara Hyrkön (vihr) aloitetta maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta espoolaisnuorille. Valtuusto näytti vihreää valoa kaupunginhallituksen vastauksella, jossa ehdotetaan maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 20-vuotiaille sekä 20-24-vuotiaille ensisynnyttäjille.

– Ollaan fiksun ennaltaehkäisyn ytimessä: kyse on inhimillisestä ja taloudellisesti järkevästä tavasta auttaa nuoria nauttimaan turvallisesti seksistä, toteaa kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Saara Hyrkkö (vihr).

Valtuusto päätti äänin 43-13 kiinnittää toteutuksessa huomiota siihen, että vastuu ehkäisystä jakautuu sekä tytöille että pojille sekä varmistaa, että tytöille on tarjolla monipuolisesti erilaisia ehkäisymenetelmiä (myös muuta kuin hormonaalista ehkäisyä) ja monipuolista neuvontaa eri menetelmien vaikutuksista, jotta jokainen nuori löytää itselleen parhaiten sopivan ehkäisymenetelmän.

– Erityisen tärkeää on, että kondomeja on saatavilla helposti siellä, missä nuoret liikkuvat. Kortsujen avulla ehkäistään tehokkaasti sukupuolitauteja ja jaetaan vastuuta ehkäisystä tasaisesti sekä tytöille että pojille. Myös nuorisovaltuuston edustaja Nora Nevalainen korosti tätä puheenvuorossaan, huomauttaa Hyrkkö

THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat suositelleet, että kunnat tarjoaisivat maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille. Suosituksen mukaan toimivista kunnissa, kuten Raumalla, maksuttoman ehkäisyn on havaittu vähentävän aborttien ja sukupuolitautitartuntojen määrää.

– Tämä on tärkeä askel oikeaan suuntaan Espoossa. Nuorten maksuton ehkäisy on osa fiksua ja aktiivista seksuaalikasvatusta, iloitsee Hyrkkö.

Alkuperäiseen aloitteeseen voi tutustua täällä.