Ensituntuma budjettiesitykseen

Kaupunginjohtajan budjettiesitys on ulkona. Puhelinluettelomaisen paperiversion saan kai käsiini huomenna, perehdyn esitykseen tarkemmin sen jälkeen. Iloitsen, jos perhetyöhön ja muihin ennaltaehkäiseviin palveluihin on satsattu riittävästi, koulukorjauksia vauhditettu ja tarpeettomista liikennehankkeista karsittu.

Veroprosenttikeskustelu pohdituttaa. Sekä korotuksen ehdoton vastustaminen että sen itseisarvoinen kannattaminen (tähän kyllä harvemmin törmää) näyttäytyvät vähän hassuina. Kevyin perustein veroastetta ei kannata nostaa, mutta ei sen pidä mikään mörkökään olla – etenkään kaupungissa, jossa veroprosentti on manner-Suomen toiseksi alhaisin.

Kaupunginhallitukselle ja valtuustolle moneen kertaan esiteltyjen ennakkotietojen valossa uskon, että kaupunginjohtajan arvio – veroprosentin 0,5 prosenttiyksikön korotus – on oikea. Ehkä sen avulla vältämme nipin napin lyhytnäköiset ja äkkinäiset leikkaukset peruspalveluista.

Korotuksesta huolimatta budjetti on mitä ilmeisimmin todella tiukka. Keväällä pääsemme aiemmin sovitulla tavalla tekemään perusteellisempaa talouden tasapainotusohjelmaa. Tarpeeseen sekin tulee. Siihen keskusteluun pääsee muuten osallistumaan täällä.