Ennenkuulumaton esitys?

Kaupunginhallitus päätti tänään lausunnosta (pdf) valtiovarainministeriön erityiseen kuntajakoselvitykseen (Helsinki-Espoo-Vantaa-Kauniainen-Kerava-Kirkkonummi-Sipoo-Tuusula & ehkä Vihti). Asia menee vielä valtuuston käsittelyyn.

Lausunnon perusvire on – vähemmän yllättäen – kielteinen. Suhtaudun itsekin kriittisesti tällaiseen jättiliitokseen metropolialueen sisällä. Onnistuneesti toteutettu 14 kunnan metropolihallinto on parempi ratkaisu seudun ongelmiin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että myös tuolta alueelta voi löytyä järkeviä selvityskohteita, jotta meillä on käytössämme riittävät tiedot, kun tulevaisuudessa päätämme alueen kuntarakenteesta. Lisäksi pidän aika uhkarohkeana ja hölmönä, että emme kielteisyyden lisäksi ottaisi lainkaan kantaa siihen, millainen selvityksen pitäisi olla, jos siihen lopulta päädytään.

Siksi esitin seuraavaa, itse asiassa varsin maltillista lisäystä.

“Mikäli erityiseen kuntajakoselvitykseen kuitenkin päädytään, Espoo edellyttää, että selvitys toteutetaan avoimesti ilman ennakkoon päätettyä lopputulosta, ja että käynnissä olevat kuntien omat kuntajakoselvitykset, metropolilain valmistelu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmistelu otetaan selvityksen keskeisiksi lähtökohdiksi. Lisäksi Espoo edellyttää, että lähi- ja paikallisdemokratia nostetaan selvityksessä keskeiseen rooliin. Erilaiset kuntajakoselvitysalueen sisäiset, osittaiset yhdistymisvaihtoehdot tulee selvittää osana erityistä selvitystä. Vihdin tulee myös olla mukana kuntajakoselvityksessä.”

Esitykseni raukesi kannattamattomana. Yksi kannatus olisi ehkä tullutkin, mutta puheenjohtajan nuija oli nopeampi kuin kannattajan puheenvuoropyyntö.

Dunkkuun siis tuli, mutta keskustelu jatkuu valtuustossa. Liekö muuten ensimmäinen kerta, kun Espoon päätöksentekoelimissä esiintyy erimielisyyttä kuntajakoselvitysasioissa. Ehkä onkin jo korkea aika pohtia hieman eri näkökulmia nurkkaan linnoittautumisen sijaan?