Vihreillä ei ole enää varaa painaa torkkunappia

Puolueen tulee uudistua, se on selvä. Mutta miten se tehdään?

Olin puoluehallituksessa rakentamassa edellistä nousuamme Ville Niinistön puheenjohtajakaudella. Toisaalta olen nähnyt mokia ja kriisejä, joiden läpi olemme puolueena kulkeneet.

Olen kokenut johtaja ja toiminut puolueessakin pitkään. Se ei tarkoita, että haluaisin tehdä asiat samalla tavalla uudestaan. Päinvastoin. Mutta uskon, että kokemuksista kannattaa ammentaa oppeja.

Näin lähtisin rakentamaan muutosta:

📣 Otamme johtajuutta julkisessa keskustelussa. Raivaamme tilaa uusille aiheille. Teemme avauksia, jotka herättävät keskustelua kahvipöydissä ja luottamusta ihmisissä. Toisaalta tartumme takiaisen tavoin jo käynnissä oleviin keskusteluihin ja tuomme pöytään omat ratkaisumme.

💚 Kirkastamme visiomme vihreästä Suomesta. Tarjoamme yksittäisten tavoitteiden sijaan kokonaisen vaihtoehdon siitä, mihin suuntaan haluamme Suomea viedä ja millaista maailmaa rakentaa. Tavoitteena on, että visiomme on varteenotettava päävaihtoehto tulevissa vaaleissa.

💬 Puhumme politiikkaa. Ruokimme uusien ideoiden kulttuuria omassa aatteellisessa työssämme. Uudet ajatukset syntyvät harvoin tyhjiössä – siksi vuorovaikutus ympäröivän yhteiskunnan, järjestöjen, yritysten, tutkijoiden, taiteilijoiden, aktivistien ja asiantuntijoiden kanssa on meille elintärkeää.

😎 Laajennamme aiheiden ja ihmisten kirjoa, josta meidät tunnetaan. Heittäydymme kohtaamisiin ja keskusteluihin kaikenlaisten ihmisten kanssa. Opimme uutta ja teemme asioita yhdessä ihmisten kanssa kyläyhteisöissä, kansalaisjärjestöissä, yrityksissä ja yhteiskunnan nurjalla puolella. Murtaudumme ulos ahtaista lokeroista, joihin olemme monien silmissä joutuneet.

🌍 Olemme kirkas ääni luonnon, tasa-arvon ja tulevaisuuden puolesta. Samalla tunnistamme aiempaa paremmin, että moni kokee turvattomuutta, kun maailma ympärillä muuttuu. Haemme omistajuutta monipuolisesti eri aiheista – vanhoja vahvuuksia unohtamatta.

Uuden alun rakentamiseen ja kasvun tekemiseen tarvitaan meistä jokaista. Puheenjohtajan tärkeä tehtävä on raivata latu ja saada porukan sukset samaan suuntaan.

Eiköhän lähdetä sivakoimaan. ⛷️