Planeetan pelastaminen on prioriteetti numero yksi

Kanta-Hämeen Koijärvellä sitkeä ja moninainen joukko luonnon ystäviä vastusti aikoinaan linnuille arvokkaan alueen kuivaamista. Tämä oli tärkeä merkkipaalu myöhemmin puolueeksi järjestäytyneiden vihreiden taipaleella.

Luonnonsuojelun henki ei ole siitä hiipunut, päinvastoin. Vihreille planeetan pelastaminen on prioriteetti numero yksi — ja juuri se erottaa meidät muista puolueista.

Vaalitappion jälkeen Vihreissä vallitsee varsin yksituumainen ymmärrys siitä, että on välttämätöntä laajentaa mielikuvaa Vihreistä ja aiheiden kirjoa, josta Vihreät tunnetaan ja joissa meihin luotetaan. Allekirjoitan tämän.

Se ei kuitenkaan voi tapahtua luontotavoitteitamme laimentamalla.

Ihmisten on voitava luottaa siihen, että puskemme viimeiseen asti planeetan puolesta. Että Vihreät pitää luonnon puolia myös silloin, kun televisiokamerat sammuvat ja vääntö suljettujen ovien takana alkaa. Vaikka luonnon ja etenkin ilmaston arvo ymmärretään paremmin kuin vielä vuosikymmen tai kaksi sitten, tarvittavat päätökset eivät synny itsestään.

Tiedon lisääntymisestä huolimatta kulutamme luonnonvaroja niin vinhaa vauhtia, että luonto ei pysy perässä. Kaikki valtion vanhat ja luonnontilaiset metsät on suojeltava pikimmiten, suojellut luontoalueet rajattava pois kaivostoiminnan piiristä, metsien hakkuut saatettava kestävälle tasolle, uhanalaisten eläinten metsästyksestä luovuttava ja vaelluskalojen nousu kutualueille turvattava.

Yksin suojelu ei riitä pysäyttämään luonnon köyhtymistä. Talouden reunaehdot on muutettava sellaisiksi, että ympäristön kannalta kestävin vaihtoehto on aina edullisin ja yksityiset rahavirrat saadaan mukaan luonnon tilan parantamiseen. Urakka on iso, mutta olen toiveikas. Myös elinkeinoelämän puolella on herätty tilanteen vakavuuteen.

Muodostumassa oleva oikeistokonservatiivinen hallitus tulee tarvitsemaan kosolti kirittämistä ympäristöasioissa. Vihreiden on oltava kärppänä lunastamassa johtavan puolueen asema, kun puhutaan vihreästä taloudesta, luonnonsuojelusta, kaivosten ympäristövaikutuksista, ilmastosta tai eläinten hyvinvoinnista.

Tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että tulevissa vaalitenteissä luonto on yhtä painava ja vakava vaalikysymys kuin talous oli nyt.