Neljä plus yksi ratkaisua mielenterveyskriisiin

Aluevaaleissa kannattaa pitää mieli kirkkaana! ✨ Mielenterveyspalvelut nimittäin siirtyvät muiden sote-palveluiden mukana kunnilta hyvinvointialueille. Niihin voi siis vaikuttaa just nyt!

Uusilla hyvinvointialueilla on mahdollisuus ja mun mielestä myös velvollisuus laittaa alusta asti mielenterveyspalvelut kuntoon. Tällä asialla ei ole varaa odottaa parempia aikoja! Meillä on käsissämme mielenterveyskriisi, jota korona on entisestään kiihdyttänyt.

🆘 Miksi asialla on kiire? 🆘

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistus- tai masennusoireista. Joka kolmas nuori ei ole päässyt koulupsykologille, kun olisi tarvinnut apua. 75 % mielenterveysongelmista alkaa ennen 24. ikävuotta. Mielenterveyden ongelmat ovat yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Kokosin neljä ratkaisua mielenterveyskriisin ensiavuksi. Bonuksena mukana myös yksi vähän isompi ajatus. Tsekkaa ja kerro: mikä ratkaisu sun mielestä on tärkein ja mitä tästä vielä puuttuu?

1️⃣ APUA HELPOSTI, NOPEASTI JA LÄHELTÄ
Lisätään kouluterkkareita, psykologeja ja kuraattoreita. Perustetaan joka kuntaan vähintään yksi matalan kynnyksen mielenterveyspiste. Viedään mielenterveysosaamista neuvolaan, päiväkoteihin ja terveysasemille.

2️⃣ TERAPIATAKUU
Taataan jokaiselle tarvitsevalle nopea pääsy lyhytterapiaan. Huolehditaan hoitopolut kuntoon myös raskaampi psykiatrisia palveluita tarvitseville. Tarvitsemme lisää terapeutteja ja tukea myös Kela-tuetun terapeutin löytämiseen

3️⃣ FIKSUT SÄHKÖISET PALVELUT
Tuodaan chatit ja etävastaanotot pysyvästi osaksi valikoimaa. Turvataan järjestöjen vaikuttava työ (esim. Sekasin-chat). Otetaan toimivat mallit ja systeemit käyttöön koko maassa.

4️⃣ VAIKUTTAVA ENNALTAEHKÄISY
Vahvistetaan lapsiperheiden tukipalveluita ja lisätään vanhemmuuden tukea. Torjutaan köyhyyttä – ja erityisesti lapsiperheköyhyyttä. Vähennetään asunnottomuutta ja huolehditaan päihdetyön resursseista. Tuodaan kulttuuria ja liikuntaan kaikkien ulottuville.

💛 TAVOITTEEKSI LEMPEÄMPI MAAILMA
Mielenterveyspalveluiden parantaminen on välttämätöntä, mutta mikään määrä rahaa ei riitä, jos emme onnistu puuttumaan myös mielenterveysongelmien juurisyihin. Suorituspaineet ja tehokkuusvaatimukset vyöryvät päälle jo varhain. Iso laiva kääntyy hitaasti, mutta on korkea aika muuttaa kurssia.

Anna ääni mielenterveydelle. Aluevaalien ennakkoäänestys on 12.–18.1. ja varsinainen vaalipäivä 23.1.2022. Olen ehdolla Länsi-Uudellamaalla numerolla 381. Äänestä!