Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenee kuukauteen

Urakka maalissa. Eduskunta hyväksyi lain, joka lyhentää maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika kuukauteen. Nykyisellään merkinnät kummittelevat ihmisten tiedoissa vielä pitkään sen jälkeen, kun velat on maksettu. Nykykäytäntö on kohtuuton ja olen iloinen, että saimme tämän uudistuksen vietyä lakivaliokunnassa maaliin. Muutos astuu voimaan ensi syksynä ja se on totisesti tervetullut.

Ylivelkaantuminen on iso yhteiskunnallinen ja inhimillinen ongelma. Ylivelkaantuneiden suomalaisten määrä kasvoi vuodesta 2009 alkaen lähes 90 000 henkilöllä, ja velkoihin liittyvät riita-asiat oikeudessa ovat kasvaneet viime vuosina jälleen merkittävästi.

Ylivelkaantuneiden nuorten määrä on laskenut, mutta yksittäisten nuorten ahdinko syventynyt. Erityisesti nuorilla maksuhäiriömerkinnät voivat estää asunnon, työpaikan tai opintolainan saamisen, jolloin nykyisillä tuilla myöskään opiskelu ei ole mahdollista.

Koskaan ei saisi syntyä tilannetta, josta ei löydy ulospääsyä. Kenenkään pidä ajautua toivottomaan ahdinkoon esimerkiksi velkojen tähden. Esimerkiksi Takuusäätiö tekee korvaamatonta työtä ahtaalle ajautuneiden ihmisten auttamiseksi.

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentäminen on tärkeä ja oikeudenmukainen uudistus. Mutta se ei yksin tietenkään riitä. Köyhyyden vähentämiseen, ylivelkaantumisen torjuntaan ja vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten auttamiseen tarvitaan muutakin.

Jo aiemmin päätimme perintäkulujen suitsimisesta ja parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva positiivinen luottotietorekisteri voi tarjota uusia keinoja oman talouden hallintaan. Myös sosiaaliturvan puolella tarvitaan uudistuksia, jotta järjestelmämme pystyy kannattelemaan ihmisiä ja estämään ahdingon syvenemistä.