Kehysriihen jälkeen kiitos

Kiitos on sana, joka ei kulu käytössä. Varsinkaan politiikassa, jossa sitä käytetään varsin vähän. Päivän etuajassa päättyneen kehysriihen kunniaksi muutama kiitoksen sana.

Kiitos keskustalle, että lähditte mukaan puolustamaan tieteen rahoitusta. On viisasta, että peruimme aiemmin kaavaillut leikkaukset ja historiallisen tärkeää, että päätimme panostaa tulevaisuuden hyvinvointiin tutkimusrahoitusta kasvattamalla. En olisi vielä viime syksynä uskaltanut veikata näin hyvää lopputulosta, kun tästä julkisuudessakin väänsimme.

Kiitos SDP:lle, että tuitte kanssamme koulutukseen panostamista. Niukkana aikana kymmenien miljoonien lisäpanostus koulutuksen pysyviin menoihin on tuntuva, vaikka ei kaikkia ongelmia ratkaisekaan. Keväällä on onneksi sovittu päätettäväksi ns. lasten ja nuorten paketti, jolla paikataan mm. koronan aiheuttamaa hyvinvointi- ja oppimisvelkaa.

Kiitos vasemmistolle, että toitte pöytään toivotun esityksen kansaneläkeindeksin ylimääräisestä tarkistamisesta. Hintojen raju nousu vaatii poikkeuksellisia toimia pienituloisten tukemiseksi. Tätä ratkaisua oli ilo tukea.

Kiitos RKP:lle, että torjuitte kanssamme isommat leikkaukset kehitysyhteistyöhön. Tällaisena maailman aikana ei kertakaikkiaan ole varaa jättää maailman köyhimpiä oman onnensa nojaan tai nakertaa Suomen ulkopoliittista vaikuttavuutta.

Kiitos koko hallitukselle viisaudesta huolehtia Ukrainasta saapuvien pakolaisten auttamisesta, varata turvallisuuteen ja oikeudenhoitoon tarvittavat lisärahat sekä sisällyttää Veikkaus-tuotoilla rahoitettavaa toimintaa koskeva parlamentaarinen sopu jo tulevan vuoden talouskehykseen. Se ei ole täydellinen ratkaisu, mutta ennakoitua parempi tulos silti esimerkiksi nuorisotyön ja kulttuurin osalta. Iloitsen myös muun muassa e-lainauskorvauksen ja paperittomien terveydenhoidon nytkähtämisestä eteenpäin.

Kiitos oppositiolle, että haastatte hallitusta asiallisesti ja tarjoatte oman vaihtoehtonne suomalaisten arvioitavaksi.

Ennen kaikkea kiitos vihreiden neuvottelijoille, että saitte kaiken tämän ja paljon muuta vietyä maaliin. Sen väsymättömän työn ansiosta tieteen arvostuksessa, fossiilienergiasta irtautumisessa ja vihreän siirtymän vauhdittamisessa on laitettu aivan uusi vaihde silmään. Elintärkeitä asioita tämän maan tulevaisuudelle ja turvallisuudelle.