Kolme kuulumista sosiaali- ja terveyslautakunnasta

Kolme kuulumista sosiaali- ja terveyslautakunnasta: hoivakotien valvontaa tiukennetaan, vanhusten kotihoidon kehittäminen jatkuu ja kuljetuspalveluissa otetaan aikalisä.

1. Hoivakotien valvontaa tiukennetaan.

Tämän laitoimme käyntiin helmikuun ylimääräisessä kokouksessa ja nyt vietiin hyvän valmistelun pohjalta homma maaliin. Muistinvirkistykseksi: valvontakäyntejä lisätään, epäkohtien ilmoittamisen kynnystä madalletaan, raportointia parannetaan ja yhteistyötä asukkaiden kanssa lisätään. Hyvä hoiva kuuluu jokaiselle.

2. Vanhusten kotihoidon kehittäminen jatkuu.

Päätimme lähteä etsimään yksityistä tai kolmannen sektorin toimijaa kumppaniksi kotihoidon alueelliseen kokeiluun. Tämän alueen rinnalle on tarkoitus perustaa kaupungin oma vertailualue, jossa annetaan vapauksia kehittää toimintaa. Näen tän ennen kaikkea mahdollisuutena löytää uutta ajattelua ja uusia tapoja toimia, ja toisaalta keinona ottaa nykyistä paremmin haltuun ostopalveluna toteutettavaa kotihoitoa. Valvonta tässäkin aivan olennainen juttu. Kotihoidossa se ei ole ihan yhtä suoraviivaista kuin asumispalveluissa ja siksi lautakunta pureutuu kotihoidon valvontaan vielä ennen kokeilun etenemistä.

3. Kuljetuspalveluissa otetaan aikalisä.

Esittelijä otti eniten ennakkokeskustelua herättäneen asian pois listalta, jotta lautakunta ehtii paneutua asiaan huolella. Hyvä näin. Kuljetuspalvelut ovat monelle vammaiselle elintärkeä palvelu, joka mahdollistaa osallisuutta ja ihan tavallista elämää. Valmisteluvaiheessa palvelun rakentumiseen on vaikuttanut iso joukko käyttäjiä, mutta joitain huoliakin on noussut vielä esiin. Niihin haemme nyt ratkaisuja. Tavoitteena on tietenkin rakentaa kaikille hyvä ja yhdenvertainen palvelu. Sote-uudistus kaatui, mutta Espoossa palveluiden kehittäminen jatkuu.