Kaikki tuki nuorten ilmastolakolle

Kaikki tuki nuorten kansainväliselle ilmastolakolle. Me tarvitsemme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja nopeasti.

Huoli maapallon ja elinympäristömme tilasta on raskas kantaa. Lukemattomat lapset ja nuoret eri puolilla maailmaa kantavat sitä päivittäin. Nyt he vaativat oikeutta elää.

Lapsella on perustuslaillinen oikeus ilmaista mieltään. Näin viisaasti totesi Turussa sivistystoimen johtaja. Hänen espoolainen kollegansa vahvisti saman, kun kysyin Espoon koulujen suhtautumisesta ilmastolakkoon.

Todella toivon, että nuorten ilmastolakko ja muu ilmastoliike kirittävät puolueita ryhdistäytymään ilmastonmuutoksen torjunnassa. Viimeisimpänä puolueiden puheenjohtajien vaalikeskustelu alleviivasi taas tilanteen vakavuutta: on helppoa puhua ilmastonmuutoksesta, mutta valmiutta ryhtyä tositoimiin sen torjumiseksi on vain harvalla puolueella. Vihreät onneksi erottuu tässä edukseen.

Poliitikkojen tehtävä on myös osoittaa johtajuutta. Kaikki puoluejohtajat tasan tietävät, että ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi vaadittavat muutokset esimerkiksi kulutuksessa ja liikenteessä ovat huomattavasti suurempia kuin valtaosa heistä nyt antaa ymmärtää. Ja jos eivät tiedä, niin eivät ole tehtäviensä tasalla.

Aikaa on rajallisesti ja reilua olisi myöntää, että isoja muutoksia on edessä. Halu miellyttää omia kannattajia ei voi ajaa maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuuden edelle.