Avaimet Vihreiden kasvuun ovat rohkeus, kiinnostava politiikka ja oma kirkas linja

Mistä avaimet Vihreiden kasvuun? Rohkeus. Kiinnostava politiikka. Kirkas oma linja.

Haluan uudistaa Vihreitä tavalla, joka kirkastaa mielikuvaa meistä, eikä hämärrä sitä entisestään. En halua light-kokoomusta tai tasapaksua vasemmistopuoluetta, joka vain hienosäätää vallitsevaa todellisuutta.

Haluan rohkean puolueen, joka ehdottaa ja vie läpi kiinnostavia, toimivia ratkaisuja isoihin ja ihmisen kokoisiin ongelmiin. Puolueen, joka ajattelee uusia ajatuksia ja uskaltaa nostaa ne pöytään.

Haluan puolueen, joka ei yritä miellyttää kaikkia. Joka karistaa kädenlämpöisyyden, ottaa reippaasti kantaa asioihin ja kestää merivettä.

Haluan puolueen, joka keskittyy asioihin eikä asemiin. Joka vääntää sitkeästi tavoitteidensa puolesta vaikeassakin vastatuulessa ja tekee kaikkensa vaikuttaakseen maailman menoon riippumatta siitä, onko kansanedustajia kolmetoista vai kolmekymmentä.

Haluan puolueen, joka ylittää uutiskynnyksen ideoilla eikä vain tarinoilla ja herättää luottamusta politiikalla eikä vain mielikuvilla. En vähättele tarinoita ja mielikuvia. Niillä on merkitystä ja paikkansa poliittisessa viestinnässä. Mutta itse politiikkaa ne eivät voi korvata.

Puolueen uudistustyössä on kyse myös politiikasta. Puheenjohtaja ei ole vain puhuva pää, vaan hän määrittää puolueen linjaa joka ikinen päivä. Neuvottelutilanteissa ei voi käynnistää ohjelmatyötä eikä kesken haastattelun kilauttaa kaverille. Puheenjohtajan mielipiteillä ja painotuksilla on valtavasti väliä.

Oma ohjenuorani linjan kirkastamiseen on seuraava:

Puolueet eivät omista äänestäjiä. Jokainen ääni on ansaittava joka kerta uudestaan. Olisi todella riskialtista pitää joitain äänestäjiä tai teemoja itsestäänselvyytenä.

Poliittinen linjamme ei voi perustua taktikointiin tai mielikuviin, vaan siihen millaista maailmaa haluamme rakentaa.

Olemme menettäneet kannatusta sekä vasemmalle että oikealle. Sen enempää kokoomuksen kuin vasemmistonkaan kanssa flirttailu tuskin tukkii vuotoa tai jää plussan puolelle. Oma linja ratkaisee.

Puheenjohtajana uudistaisin, kokoaisin ja kirkastaisin puoluetta — arvoistamme tinkimättä. Haluan rakentaa kestävää muutosta, jossa kaikki pysyvät mukana ja joka avaa ovet yhä useammalle.