Ensimmäiset sata päivää

Usein sanotaan, että johtajan ensimmäiset sata päivää ovat ratkaisevan tärkeitä.

Viikon kuluttua Vihreiden uuden puheenjohtajan ensimmäinen linjapuhe on pidetty. Puhe viitoittaa alkavan uudistustyön ja oppositiopolitiikan suuntaa. Tiedotustilaisuuksissa ja haastatteluissa vastaukset eivät ole enää puheenjohtajaehdokkaan vastauksia, vaan puolueen vastauksia. Päivä 1/100 alkaa olla paketissa.

Heti maanantaina on käärittävä hihat ja aloitettava muutoksen johtaminen. Melko nopeasti on uskallettava tehdä tarvittavia päätöksiä, viestittävä aktiivisesti ensiaskelista, näytettävä jo konkreettisia tuloksia — ja kuitenkin maltettava olla hätäilemättä ja hosumatta.

Välittömästi käynnistyy myös terävän ja ratkaisukeskeisen oppositiopolitiikan rakentaminen. Sen suhteen on oltava tuntosarvet herkkänä: valmiina tarttumaan esiin nouseviin keskusteluihin, mutta ennen kaikkea oma-aloitteisesti avaamassa uusia. Mediasta on raivattava tilaa päättäväisellä työllä ja kiinnostavalla sanottavalla.

Tietyt osat johtajan työstä ovat väkisinkin yksinäisiä. Vastuuta, ajattelua ja päätöksentekoa ei voi ulkoistaa. Mutta se ei tarkoita, että kannattaisi yrittää pärjätä yksin. Päinvastoin. Yhteistyö puoluejohdon, puoluehallituksen, eduskuntaryhmän, puoluetoimiston ja koko puolueen kenttäväen kanssa on valtavan tärkeä osa puheenjohtajan työtä.

Kesällä on pystyttävä myös palautumaan. Omaan sadan päivän suunnitelmaani olen alustavasti merkinnyt kolme viikkoa lomaa perheen kanssa — saariretkiä kallioluodoille ja kivoja kesätapahtumia pitkin poikin Suomea. (Töihin on toki hypättävä, jos tilanne sitä vaatii.)

Kukaan ei ole valmis puoluejohtajaksi. Tehtävä on poikkeuksellisen vaativa ja se vaatii keneltä tahansa saappaisiin kasvamista ja uuden oppimista. Kuten politiikassa ylipäätään, lopputuloksia ei voi luvata.

Sen kuitenkin lupaan, että olen valmistautunut vastuuseen — sitä valmistautumista olen tietämättäni tehnyt jo parinkymmenen vuoden ajan. Ja senkin lupaan, että annan kaikkeni tämän meille rakkaan liikkeen kurssin korjaamiseksi ja uuden kasvun rakentamiseksi. Kestävä muutos tehdään yhdessä.