Turvavälivaatimus on poistettava viipymättä

Ihan nätisti sen sanoin, mutta asia on juuri näin: kulttuuri- ja tapahtuma-alaa helpottavista muutoksista tartuntatautilakiin on saatava hallituksen esitys viipymättä – mieluiten jo tällä viikolla.

Kulttuurialan mitta on ollut jo pitkään täynnä. Tilanne on ollut kohtuuton jo aivan liian kauan ja kesällä jälleen peruuntuneet työt olivat märkä rätti monen kasvoille. Erityisesti kannan juuri nyt huolta alalla työskentelevien ihmisten uupumisesta ja tulevaisuudennäkymistä.

Hallitus ilmoitti tällä viikolla kahden metrin turvaväleistä luopumisesta. Tämä oli tarpeellinen ja todella odotettu päätös, joka toteutuessaan tuo helpotusta kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtuuttomaan tilanteeseen.

Kulttuuriväen luottamus valtion toimiin on kuitenkin tämän tajuttoman pitkän ja alaa rajusti koetelleen korona-ajan jälkeen aika kovalla koetuksella. Nyt on olennaista, että puheet muuttuvat teoiksi ilman minkäänlaista viivyttelyä.
Esitys tartuntatautilain päivittämisestä turvavälien osalta tarvitaan eduskuntaan mahdollisimman pian. Jokaisella päivällä on alan kannalta merkitystä ja siksi toivon, että hallitus antaisi esityksen jo tällä viikolla.

Se ei kuitenkaan yksin riitä: turvavälien lisäksi myös lohkoista ja henkilömäärärajoituksista tulisi luopua. Lisäksi koronapassin käyttöönottoa on vauhditettava. Meillä on jo EU:n digitaalinen koronatodistus QR-koodeineen. Nyt tarvitaan kotimainen lainsäädäntö ja mahdollisuus tapahtumajärjestäjille, ravintoloille ja museoille sen käyttöön.

Isossa kuvassa selvää on se, että Suomessa on edessä pitkä työ henkitoreissaan olevan kulttuurialan elvyttämiseksi.