Naistenpäivänä ajatukset ovat Ukrainassa

Naistenpäivän kunniaksi aloitimme lakivaliokunnassa uuden seksuaalirikoslainsäädännön käsittelyn. Edessä on iso, raskas ja tärkeä urakka, joka osaltaan rakentaa turvallisempaa maailmaa tytöille, naisille ja ihan kaikille. Oikeus koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen kuuluu jokaiselle. Eikä vain Suomessa, vaan kaikkialla maailmassa.

Tänä naistenpäivänä ajatukset ovat ennen kaikkea Ukrainassa. Sota on monella tavalla inhimillinen tragedia. Kun rauha järkkyy, lukemattomat ihmiset menettävät henkensä, läheisensä, kotinsa ja luottamuksensa tulevaan.

Sodan pitkittyessä ja raaistuessa myös humanitaarinen kriisi syvenee hetki hetkeltä. Kriiseissä sukupuolistunut ja seksuaalinen väkivalta lisääntyy lähes poikkeuksetta. Näin on tapahtunut myös Ukrainassa siitä asti, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan vuonna 2014 ja taistelut Ukrainan itäosissa käynnistyivät. Esimerkiksi YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPA on ollut erittäin huolissaan naisiin kohdistuvan väkivallan räjähdysmäisestä kasvusta täysmittaisen sodan puhjettua Ukrainaan.

Työtä sukupuolistuneen ja seksuaalisen väkivallan torjumiseksi tarvitaan myös sodan keskellä. On tärkeää tukea niitä tahoja, jotka toimiva paikan päällä ja ennaltaehkäisevät väkivaltaa, tarjoavat kokonaisvaltaisia palveluja väkivaltaa kokeneille ja suojelevat uhreja ja heidän lapsiaan.

Kattavat seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut – mukaan lukien väkivallan vastainen työ – ovat myös sodassa elämän ja kuoleman kysymys. Naiset eivät lakkaa synnyttämästä tai ole suojassa väkivallalta. Moni meistä on nähnyt kuvia metroasemalla syntyneistä lapsista, tuhon alle jääneistä päiväkodeista ja vastasyntyneistä, joita hoidetaan itse kyhätyissä pommisuojissa. Humanitaaristen järjestöjen työ on turvallisten synnytysten, vastasyntyneiden hoidon ja turvakotien saralla korvaamatonta.

Ukrainalaiset naiset tarvitsevat tukeamme tänään ja myös tulevaisuudessa. Suomalaisten keskuudessa on herännyt valtava auttamisen halu. Myös Suomi valtiona on antanut humanitaarista tukea Ukrainaan. Mutta toivon, että voimme tehdä vielä enemmän.