Saara

Olen 33-vuotias kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Espoosta. Toimin vihreän eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajana, ulkoasiainvaliokunnan, lakivaliokunnan ja Ylen hallintoneuvoston jäsenenä sekä sivistysvaliokunnan varajäsenenä. Toimin Vihreiden edustajana koulutuspoliitisen selonteon parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Koulutukseltani olen bioinformaatioteknologian ja työpsykologian diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta.

Olen periksiantamaton paremman maailman tekijä, analyyttinen optimisti ja toimeen tarttuva feministi.  Suhtaudun intohimoisesti maailman muuttamiseen ja yhteiskunnan epäkohtiin. Kannan huolta maailman tilasta ja ihmisten hyvinvoinnista, tuohdun epäoikeudenmukaisuudesta ja tyhjistä puheista, innostun hyvistä ratkaisuista ja uusista oivalluksista. Partiossa opin jo varhain kantamaan vastuuta, ja sittemmin neuvottelutaitoja, yhteistyökykyä ja rohkeutta tarttua vaikeisiinkin asioihin on karttunut monessa liemessä.

Aiemmin olen työskennellyt muun muassa Suomen Lukiolaisten Liitossa pääsihteerinä, vihreässä eduskuntaryhmässä kansanedustaja Emma Karin avustajana, lastenmusikaalin tuotannossa, viestintäkonsulttina, analyytikkona hoiva-alalla, Taideyliopiston ylioppilaskunnassa projektipäällikkönä, lastenleiriohjaajana, opettajan sijaisena sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana. Olen vaikuttanut Vihreiden puoluehallituksessa, johtanut puolueen koulutuspoliittista työryhmää ja vetänyt puolueen periaateohjelman valmistelun.

Asun puolisoni kanssa Tapiolassa. Vapaa-aikana rentoudun muun muassa kirjojen ja ruuan äärellä, luonnossa ja joogamatolla, uima-altaassa ja laiturin nokassa.

Elämäni merkkipaaluja

 • Synnyin elokuussa 1987 kahden isoveljen pikkusiskoksi pohjois-helsinkiläiseen lähiöön. Muutin omilleni Otaniemeen keväällä 2007 ja olemme puolisoni Jarnon kanssa asuneet Tapiolassa kesästä 2012.
 • Vietin lapsuuteni kesät Porkkalan vesillä, saarissa ja metsissä. Pyöritin serkkuni kanssa muun muassa Ravintola Tähtisumua, toimistoa ja lauluyhtyettä.
 • Aloitin partion 10-vuotiaana Koudat-lippukunnassa. Samalla tiellä olen yhä. Partio vei mukanaan muun muassa Nuuksion metsiin kuivattelemaan sukkia nuotiolle ja Englannin nummille osaksi maailmanlaajuista rauhanliikettä. Matkan varrella opin kantamaan rinkan lisäksi vastuuta, kouluttamaan ja johtamaan. Partio on minulle elämäntapa ja tärkeä henkinen koti, josta opitut tavat ja arvot – luonnonsuojelu, tekemällä oppiminen, toisten ihmisten kunnioittaminen, kansainvälisyys ja uteliaisuus uutta kohtaan – kulkevat aina mukanani.
 • Kallion ilmaisutaidon lukiossa rakastuin kirjoittamisen lisäksi matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2006. Ennen ylioppilaskirjoituksia luuhasin Tikkurilan kirjastossa eli Tiksin kirkissä pänttäämässä.
 • Minusta piti tulla matematiikan opettaja, mutta uteliaisuuttani päädyinkin Otaniemeen opiskelemaan bioinformaatioteknologiaa ja sittemmin myös työpsykologiaa ja johtamista. Tein kandidaatintyöni aiheesta Hiiliantureiden dopamiinintunnistuskykyä parantava esikäsittely. Diplomityöni käsitteli organisaatiokulttuurin muuttamista. Valmistuin diplomi-insinööriksi töiden ohella vuonna 2015.
 • Sukelsin teekkarielämään intohimoisesti. Toimin muun muassa Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikillan fuksikapteenina vuosina 2008-2009, jolloin vastasin reilun 200 uuden sähköteekkariopiskelijan vastaanotosta uuteen elämänvaiheeseen, opintojen alun sujuvuudesta ja koko vuoden mittaisesta orientaatiosta, sekä nyt jo edesmenneen ylioppilaskunta TKY:n teekkarijaostossa 2009.
 • Ylioppilaskunnasta opin ehkä eniten. Aalto-yliopiston synnyn myötä muodostui myös uusi Aalto-yliopiston ylioppilaskunta eli AYY, jonka edustajistoon hain ja pääsin heti vuonna 2009. Ensimmäisenä varsinaisena toimintavuotena 2010 toimin kokopäiväisessä luottamustoimessa ylioppilaskunnan hallituksen jäsenenä ja seuraavana vuonna johdin 15 000 jäsenen ylioppilaskuntaa 2011 hallituksen puheenjohtajana.
 • Aalto-yliopiston rakentamisesta karttunutta kokemustani hyödynsin myöhemmin myös Taideyliopiston synnyttämisen yhteydessä työssäni taideylioppilaskuntien yhdistymisen projektipäällikkönä.
 • Liityin Vihreisiin keväällä 2012. Toimin keväästä 2013 kesään 2017 puoluehallituksessa ja keväästä 2014 kesään 2017 puolueen koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtajana.
 • Hain ja pääsin Espoon kaupunginvaltuustoon syksyllä 2012. Valtuutettuna ja edellisellä kaudella kaupunginhallituksen jäsenenä olen muun muassa jouduttanut opiskelija-asuntoja, puolustanut maahanmuuttajien oman äidinkielen opetusta, vaatinut avoimuutta ja parempaa viestintää asukkaille, ravistellut toimintakulttuuria sekä puhunut ennaltaehkäisyn, nuorisotyön, joukkoliikenteen, teknologian ja metropoliyhteistyön puolesta – eriarvoistumista, ilmastonmuutosta ja rasismia vastaan.
 • Sain jatkokauden kaupunginvaltuustoon keväällä 2017 ja aloitin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana. Olemme kaudellani laajentaneet maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille, vahvistaneet mielenterveys- ja terapiapalveluita ja perheiden tukea ja tiukentaneet vanhusten hoivakotien valvontaa. Myös paperittomille turvataan jatkossa välttämätön hoito ja huolenpito.
 • Minut valittiin kansanedustajaksi keväällä 2019. Haluan puolustaa koulutusta, yhdenvertaisuutta ja ympäristöä ja rakentaa avointa ja inhimillistä Suomea, Eurooppaa ja maailmaa. Tulevaisuus tehdään tänään.

vauva-saara ja joku muu cropped color enhancepartio-enkku

neppis