Vihreiden on raivattava uusia polkuja kohti perustuloa

Kaikki sen tietävät: Suomalainen sosiaaliturva on onneton tilkkutäkki.

Etuuksia on paljon, ja niihin liittyvät perusteet ihmisille vieraita. Tiskiltä toiselle pomppiminen on turhauttavaa. Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen liian haastavaa ja kannustinloukkuja liikaa. Esimerkiksi freelancerit jäävät yhä väliinputoajiksi.

Silti sosiaaliturvan uudistaminen on kerta toisensa jälkeen törmännyt seinään.

Yrityksiä on vuosien ja vuosikymmenten varrella nähty useita. Viimeisimpänä sosiaaliturvakomitea linjasi siirtymästä kohti yhtä perusturvaetuutta. Tämä on hyvä tavoite ja linjassa Vihreiden perustulokantojen kanssa. Mutta matka on vasta alussa.

Meillä on nähdäkseni kaksi vaihtoehtoa:

a) Säilyttämisen tie. Sosiaaliturvan uudistaminen on tyssännyt kerta toisensa jälkeen tahoihin, jotka haluavat säilyttää nykyjärjestelmän keskeiset piirteet. Mikäli sosiaaliturvan säilyttäjiltä kysytään, uudistukset jäävät jatkossakin hienosäädöksi.


b) Uudistamisen tie. Vihreät on aina ollut sosiaaliturvan uudistamisen rohkea ajuri. Meidän on raivattava uusia polkuja ihmisten ja talouden kannalta parempaa ja maailman muutoksissa toimivaa sosiaaliturvaa kohti. Kekseliäitä avauksia sosiaaliturvan kehittämiseksi tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Yksi sellainen voisi liittyä sosiaaliturvan toimeenpanoon. Diplomi-insinööriä turhauttaa, että emme hyödynnä teknologiaa ihmisten ja yhteiskunnan parhaaksi. Tarvitsemme uusia innovaatioita, jotta etuuksien ja työn yhteensovittamisen ongelmat voidaan ratkaista.

Sosiaaliturva tarvitsee läpinäkyvämmän käyttöliittymän.

Käyttöliittymän uudistamisen näkökulmasta erilaiset tilimallit, esimerkiksi Elina Valtosen tunnetuksi tekemä perustili, ovat mielenkiintoisia. Tilimallien ytimessä on läpinäkyvyys. Etuuksien oma hallinta yhdistettynä automatisointiin antaa ihmisille mahdollisuuksia suunnitella elämäänsä nykyistä selkeämmin ja inhimillisemmin. Oman elämän hallinta lisää hyvinvoinnin kokemista ja tuo työnteon kannustimet esille nykyistä selkeämmin. 

Tilimallit ovat tyypillisesti laajoja ja kokonaisvaltaisia uudistuspaketteja, eivätkä tietenkään ongelmattomia. Uudistusten tiellä voi olla hyödyllistä yhdistellä erilaisten innovaatioiden parhaita puolia. Tilimalleista ottaisin oppia nimenomaan sosiaaliturvan toimeenpanoon ja läpinäkyvän käyttöliittymän kehittämiseen.

Uusi käyttöliittymä voisi tehdä näkyväksi, mihin etuuksiin kukin on oikeutettu ja selkiyttää tulojen vaikutusta niihin. Tämä auttaisi purkamaan kannustinloukkuja, vähentäisi sosiaaliturvan alikäyttöä ja helpottaisi työn vastaanottamista.

Haluan, että Vihreät on jatkossakin raikkaiden uusien ajatusten moottori Suomen poliittisessa keskustelussa. Uudet, kiinnostavat ajatukset on paitsi tapa raivata tilaa ja ottaa johtajuutta julkisessa keskustelussa, myös edellytys maailman muuttamiselle.