Vihreiden Hyrkkö ja Kauste: Kulttuuri- ja tapahtuma-ala tarvitsevat pikaisesti tukea synkkenevässä koronatilanteessa

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö ja kaupunginvaltuutettu, muusikko Mikki Kauste peräänkuuluttavat kulttuuri- ja tapahtuma-alalle nopeita toimia, jotta konkursseilta ja pysyvältä työttömyydeltä vältytään. Toimiala on kärsinyt ankarasti koronan pysäyttämiseksi asetetuista rajoitteista ja ihmisten aiheellisesta varovaisuudesta. Lukemattomia yleisötapahtumia on peruttu tai järjestetty pienemmälle yleisömäärälle, jopa tyhjille katsomoille. 

– Tilanne ei voi jatkua tällaisena. Kyse on ihmisten työstä, elinkeinosta ja jaksamisesta. Korona-aika on myös osoittanut kouriintuntuvasti kulttuurin ja tapahtumien merkityksen ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Haluamme, että kulttuuri kukoistaa Suomessa kriisin jälkeen. Hallitukselta tarvitaan nyt nopeaa toimintaa sekä synkkenevän koronatilanteen hoitamiseksi että rajoituksista ankarasti kärsineen alan tukemiseksi, sanoo Saara Hyrkkö. 

Arvioiden mukaan tapahtumatoimialan arvosta uhkaa kadota tänä vuonna jopa 1,5 miljardia euroa. Toimiala työllistää kokoaikaisesti 20 000 ja tilapäisesti jopa 175 000 ihmistä. Monen työ on katkolla, kun suuret yleisötapahtumat on jätetty järjestämättä. 

– Moni muusikko, näyttelijä, artisti tai muu työllistää itsensä yrittäjänä. Tapahtumien peruttua ovat loppuneet myös työtarjoukset. Nykyinen sosiaaliturva ei huomioi riittävällä tavalla toimialalla tehtävän työn pirstonaisuutta, sanoo Mikki Kauste.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan vaikeaa tilanteeseen pureuduttiin Hyrkön ja Kausteen järjestämässä verkkoseminaarissa torstaina 1.10., jossa olivat mukana ulkoministeri Pekka Haavisto, yrittäjä Mikko Leppilampi, muusikko Mikko Kosonen, musiikin monitoimija Markus Nordenstreng ja pääsihteeri Rosa Meriläinen

– Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ollut monissa kriiseissä heti ensimmäisenä järjestämässä apua, vaikkapa hyväntekeväisyyskonserttien muodossa. Nyt on se hetki, kun meidän on pystyttävä auttamaan näitä ihmisiä, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Hyrkkö ja Kauste esittävät ripeitä toimia kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdingon helpottamiseksi:

1. Tunnustetaan kulttuuri- ja tapahtuma-alan vaikea tilanne

Kulttuuri- ja tapahtumatoimiala on ollut kasvava ala 2000-luvun alusta alkaen, mutta koronan seurauksena alan kasvu on pysähtynyt kuin seinään. Taloudellisten menetysten lisäksi vaarassa on myös monen toimijan työ ja hyvinvointi. Elämä ilman kulttuuria ja tapahtumia aiheuttaa inhimillistä vajetta koko kansakunnalle. Alan vaikean tilanteen korjaamiseksi tarvitaan ripeitä tekoja nyt, ei huomenna. 

2. Tapahtuma-alalle tukipaketti – myös EU:n elpymisväline käyttöön

Monet koronan takia kärsineet alat, kuten ravintola- ja matkailuala, ovat saaneet tukea toimintaansa. Valtion tukimuotojen on vastattava myös kulttuuri- ja tapahtuma-alan tarpeisiin nykyistä huomattavasti paremmin. Tarvittaessa on rakennettava alan oma räätälöity tukipaketti. Lisäksi EU:n elpymisvälinettä kannattaa hyödyntää kulttuuri- ja tapahtuma-alan tuen säätämiseksi. 

3. Yrittäjän sosiaaliturva päivitettävä nykyaikaan

Suuri osa kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoista on itsensätyöllistäjiä ja yrittäjiä, joiden sosiaaliturva ei toteudu riittävällä tavalla. Akuutissa tilanteessa on varmistettava jatko yrittäjien ja itsensätyöllistäjien oikeuteen nostaa työmarkkinatukea. Pitemmällä aikavälillä käynnissä olevassa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa on huomioitava kulttuuri- ja tapahtuma-alan tilanne. Vihreiden tavoitteena on siirtymä kohti perustuloa, joka hyödyttäisi toimialaa kaikkein eniten.

4. Tapahtumien järjestäminen rajoitteiden puitteissa

Totaalista tapahtumasulkua on syytä välttää, mikäli se on mitenkään mahdollista. Tapahtumia on oltava mahdollista järjestää ammattimaisesti ja rajoitetusti, kunhan terveysturvallisuus huomioidaan. Tapahtumien on oltava turvallisia sekä tekijöille että osallistujille. Tämän mahdollistamiseksi on otettava kaikki keinot käyttöön, maskeista ja tiukoista turvavälimääräyksistä pikatestaukseen.