Vanhusten ja vammaisten kuljetuspalvelut on saatava kuntoon

Teemme pikaisesti uusia korjaavia toimenpiteitä vammaisten ja vanhusten kuljetuspalveluihin Espoossa. ‼️ Kyseessä on monelle espoolaiselle elintärkeä palvelu, joka mahdollistaa tavanomaisen arkisen elämän ja liikkumisen. Moni palvelun käyttäjistä on haavoittuvassa asemassa, joten palvelun turvallisuuden osalta virheisiin ei ole varaa.

Näitä vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuksia toteuttavan Kulkukeskuksen kanssa on ollut pulmia toiminnan käynnistämisestä alkaen. Puheenjohtamani lautakunta on seurannut tilannetta tiiviisti, puuttunut epäkohtiin ja edellyttänyt varmistamaan palvelun saatavuuden ja turvallisuuden kaikissa tilanteissa. Lukuisia korjaavia toimenpiteitä onkin tehty, mutta kaikkia ongelmia ei ole saatu ratkottua.

Toissa viikolla myös kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa, mikä antoi lisää selkänojaa lautakunnan edellyttämille korjaustoimenpiteille. Olen tehnyt taustalla työtä asian edistämiseksi ja olin tänään mukana myös kaupunginhallituksen kokouksessa, jossa uusia, aiempaa isompia korjaustoimenpiteitä esiteltiin. Nämä on tarkoitus panna täytäntöön viipymättä.

1️⃣ Kulkukeskuksen rinnalle hankintaan välittömästi täydentävä toimija varmistamaan kuljetusten toteutuminen aikataulussa. Kyytien tilaukset ohjataan tänne, mikäli odotusaika uhkaa venyä.

2️⃣ Reklamaatioiden hallinta ja laaduntarkkailu uudistetaan. Reklamaatioiden käsittely otetaan siis kaupungin omiin käsiin ja valvontaa tehostetaan. Näin saadaan kaupungille suoraan ajantasaista tietoa palvelun toiminnasta ja epäkohdista, jolloin niihin voidaan myös selkeämmin reagoida ja puuttua.

3️⃣ Lisäksi valmisteilla olevan uuden hankinnan valmistelun aikataulua nopeutetaan. Tässä yhteydessä päätetään myös tuotantotavasta ja varmistetaan, että samat ongelmat eivät missään nimessä toistu. Vuodenvaihteessa vastuu kuljetuspalveluista siirtyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Siihen asti Espoo tekee kaikkensa kuljetuspalveluiden toimivuuden varmistamiseksi.

On täysin välttämätöntä, että kuljetuspalvelut saadaan toimimaan sujuvasti, luotettavasti ja turvallisesti kaikissa tilanteissa.