Valaanpyynti on tuomittava jyrkästi

Japani käynnisti kaupallisen valaanpyynnin 30 vuoden tauon jälkeen. Se ei yllätä, mutta surettaa syvästi. Historian saatossa valaanpyynti on ajanut lukuisat valaslajit sukupuuton partaalle. Kansainvälinen yhteisö on sittemmin kieltänyt kaupallisen valaanpyynnin, mutta muutamat maat ovat tästä huolimatta kiertäneet tai rikkoneet kieltoa. Japanin lisäksi Norja ja Islanti kuuluvat tähän noloon joukkoon.

Edes uhanalaiset lajit eivät välttämättä säästy metsästykseltä. On vaikeaa ymmärtää ja mahdotonta hyväksyä pyyntiä mistään syystä tänä päivänä. Meillä on aivan tarpeeksi tekemistä siinä, että emme tapa valaita muoviroskaan ja merten pilaantumiseen. Kaupallinen valaanpyynti on tuomittava jyrkästi.

Samaan aikaan Suomessa saimaannorpan suojelemiseen tähtäävä verkkokalastuskielto päättyi kesäkuun lopussa ja kahdessa päivässä jo kaksi kuuttia on hukkunut verkkoihin. Jokainen tällainen kuuttikuolema on liikaa. Ja mikä turhauttavinta, ne olisivat kyllä estettävissä. Vaarallisten pyydysten kieltoa tulee laajentaa ja pidentää, jotta kuutit saavat kasvaa rauhassa.

Meidän on pystyttävä parempaan – ennenkuin on jonkun ainutlaatuisen lajin kannalta liian myöhäistä.

Ryhävalas Islannin vesillä syksyllä 2018.