Vahvan metropolin puolesta

(Puheenvuoroni valtuuston kokouksessa 25.2.2013)

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Myönnettäköön, että kuntaliitosten ajoittain raivokaskin vastustus täällä Espoon valtuustossa ei varsinaisesti uuttakaan valtuutettua yllättänyt. Itse suhtaudun yhä avoimin mielin hyvin perusteltuihin vaihtoehtoihin, jotka parantavat asukkaiden elämää koko seudulla. Valtuutettu Haglundin tavoin toivon meidän suhtautuvat käynnissä olevaan tärkeään uudistukseen rakentavasti sen sijaan, että jatkuvasti maalaamme helsinkiläisiä piruja seinille.

Muun muassa valtuutettu Kilpi peräänkuulutti jo jokin aika sitten todisteita siitä, miten uusi metropolihallinto lisäisi kansanvaltaa tai parantaisi palveluita. Automaattisestihan se ei sitä tee, vaan toteutus ratkaisee, kuten valtuutettu Hopsukin toi esiin.

Nimenomaan vahva ja demokraattisesti vaaleilla valittu seutuvaltuusto toisi asukkaiden vallankäytön ulottuville ne asiat, jotka nykyään lymyävät kuntayhtymissä.

Mitä tulee palveluiden paranemiseen, on otettava huomioon se, että Espoo ei ole muusta maailmasta irrallinen kupla. Se, miten metropolialue kokonaisuutena kehittyy, vaikuttaa väistämättä myös meihin. Olemme riippuvaisia etenkin Helsingistä ja muista pääkaupunkiseudun kunnista siinä missä nekin ovat riippuvaisia Espoosta. Samoin jaamme myös yhteisten ongelmien seuraukset.

Epäterve kilpailu ja hyvätuloisten kalastelu tiiviin seutumme kuntien välillä vaikuttaa pahimmillaan erittäin vahingollisesti seudun elinvoimaisuuteen ja yhdyskuntarakenteeseen.

Kannetaan siis yhdessä vastuu elinvoimaisesta seudusta ja sen asukkaiden hyvinvoinnista jatkossa entistä tiiviimmäsä yhteistyössä. Valitettavasti nykyiset verkostolääkkeet eivät näytä tepsivän.

Jotta metropoliratkaisun hyödyt todella toteutuvat ja onnistumme takaamaan tulevaisuudessa ja jo tässä hetkessä ajankohtaisia yhteisiä ongelmia, toivon meidän asettuvan reippaasti ja rohkeasti vahvan, todellista valtaa käyttävän, demokraattisesti vaaleilla valitun metropolihallinnon taakse.

Kannatan lämpimästi Uotilan toivomusta. Kiitos.