Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle

Vaikuttava, riipaiseva ja analyyttinen. Sellainen oli Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puhe Suomen eduskunnassa tänään.

Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainassa jatkuu. Zelenskyi noteerasi Suomen oman historian ja kiitti Suomen poikkeuksellisesta päätöksestä tukea Ukrainaa myös aseellisesti. Ukraina taistelee paitsi oman, myös koko Euroopan puolesta.

Zelenskyi peräänkuulutti EU:lta lisää apua, ripeää irtautumista venäläisestä fossiilienergiasta ja Suomelta johtajuutta tässäkin asiassa. On täysin kestämätöntä, että EU-maat rahoittavat Putinin julmaa sotaa ostamalla öljyä ja kaasua.

Zelenskyillä oli myös toivon viesti. Hän nosti esiin sodan jälkeen koittavan jälleenrakennuksen ja toivoi Suomen ottavan ison roolin erityisesti koulutuksen saralla. Tästä meidän on pidettävä huolta jo nyt varmistamalla, että Ukrainasta saapuvat pakolaislapset pääsevät varhaiskasvatukseen ja kouluun.

Kansanedustajat kautta linjan olivat vaikuttuneita ja liikuttuneita puheen jälkeen. Tuki ja solidaarisuus Ukrainaa kohtaan on vankkumatonta. Slava Ukraini.