Turvallisuuden puolesta, rasismia vastaan

Rasismin tuomitseminen ei tarkoita kantaväestön syyllistämistä. Mutta rasistien syyllistämistä se toki jossain määrin tarkoittaa.

Rasismin tuomitseminen ei myöskään tarkoita kantaväestön sananvapauden rajoittamista. Se tarkoittaa rasistiseen puheeseen ja toimintaan puuttumista. Nollatoleranssia kiusaamiseen ja syrjintään. Vapauden mukanaan tuomasta vastuusta muistuttamista.

Espoon kaupunginvaltuusto käsitteli kaupungin turvallisuusohjelmaa. Väestöryhmien väliset suhteet herättivät keskustelua. Perussuomalaiset kokivat ohjelman kantaväestöä syyllistäväksi ja maahanmuuttajien kokemat turvallisuusuhat aiheettomiksi.

Esimerkiksi Saksassa tehtiin viime vuonna 3 500 hyökkäystä pakolaisia ja siirtolaisia vastaan. Niissä loukkaantui 560 ihmistä, joista 43 lapsia. Viharikokset lapsia kohtaan, kuten Suomessa nähty polttopulloisku vastaanottokeskukseen, ovat erityisen häpeällisiä. Niiden lisäksi kaikki muukin väkivalta toisia ihmisiä kohtaan on syytä tuomita yksiselitteisesti.

Ihmisille, jotka ovat paenneet sotaa ja sortoa ja etsivät turvaa, on pystyttävä tarjoamaan suojaa. Jokaisella meistä ihmisistä on oikeus inhimilliseen kohteluun ja turvallisuuteen.

Espoon valtuustosalista käsin emme pysty ratkaisemaan kaikkia maailman konflikteja. Mutta me voimme tehdä töitä sen eteen, että tänne saapuneet ihmiset tuntevat olonsa turvallisiksi ja tervetulleiksi, jotta jokaisella on mahdollisuus kotoutua, löytää oma paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja alkaa rakentaa tulevaisuutta espoolaisena.