Terveiset perhemyönteisestä Porista!

Aamulla reissuun lähtiessä lupasin yrittää olla synnyttämättä, ja lupaus kyllä piti. Porista löytyi kuitenkin niin mainiot puitteet ja vauvamyönteinen meininki, että melkein teki mieli käydä siltä istumalta tositoimiin.

Oli hienoa päästä tutustumaan Satasairaalan Lasten- ja naistentaloon, jossa synnytykset, lapset ja naistentaudit hoidetaan saman katon alla. Juuri tällaista kehitystä tulevaisuuden äitiyshuollossa tarvitaan: laaja-alaista, moniammatillista osaamista ja yhteistyötä naisten, vauvojen ja koko perheiden hyvinvoinnin tueksi.

Vierailin myös Hyvinvointikeskus Olennaisessa, joka keskittyy niin ikään naisten ja perheiden hyvinvointiin, ja tarjoaa tukea sellaisiinkin tilanteisiin, joihin julkinen terveydenhoito ei ulotu. Monesti esimerkiksi yksilöllistä äitiysfysioterapiaa tai perusteellista synnytysvalmennusta pidetään ylimääräisenä luksuksena. Mitä tuumitte: olisiko peruspalveluvalikoima monipuolisempi, jos miehetkin synnyttäisivät? 

Äitien ja perheiden hyvinvointi keräsi iltapäivällä myös Porin kirjaston lastenosaston täyteen porukkaa. Äitiysfysioterapeutti Piritta Hagman puhui siitä, miten äitien terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen on koko perheen ja myös koko yhteiskunnan etu. Kätilö Eliisa Karttunen kuvasi, miten äidit voivat ja vauvat syntyvät tämä päivän Suomessa.

Omassa puheenvuorossani ylistin suomalaista neuvolajärjestelmää, pohdin sen kehittämistarpeita ja isien roolia, puhuin seksuaalioikeuksista ja lisääntymisterveydestä myös globaalilla tasolla sekä peräänkuulutin siskoutta, naisten välistä solidaarisuutta täällä ja maailmalla.

Alhaiset syntyvyysluvut puhuttavat, ja liian usein sävy on tuomitseva tai vähintään epäsensitiivinen, vaikka kyse on henkilökohtaisesta ja monesti herkästäkin kysymyksestä. ”Yksi vielä isänmaalle”-tyyppisen ajattelun ja yksittäisten ihmelääkkeiden etsimisen sijaan meidän kannattaisi pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

➡️ Miten voisimme auttaa yhä useampaa saavuttamaan toivomansa lapsiluvun?

➡️ Miten voisimme pitää entistä parempaa huolta äitien ja perheiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta?

➡️ Miten lisäämme tasa-arvoa sekä perheissä että työelämässä?

➡️ Miten rakennamme luottamusta tulevaisuuteen: koulutuksen tasa-arvoon, yhteiskunnan turvaverkkoihin ja planeetan elinkelpoisuuteen?

Näiden teemojen puolesta on tämän päivän kokemusten perusteella taas ilo jatkaa työtä. Kiitos Pori ja Satakunnan vihreät hienosta päivästä! ✨