Tarvitsemme entistä vahvempaa Luomusta

Luonnontieteellisen museon pihalla seisova hirvi on jo lapsuudesta tuttu näky. Eteisessä elefantti tervehtii tulijoita ja museon ovien sisäpuolella aukeaa ihmeellinen maailma. Mutta museo on vielä niin paljon muutakin, kuin mitä vierailijan silmä näkee.

Suomen luonnontieteellisten kokoelmien säilyttämisestä, kartuttamisesta, näytteille asettamisesta sekä niihin liittyvästä tutkimuksesta ja opetuksesta vastaa Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. Museon tehtävät on määrätty yliopistolaissa.

Luomuksen ylläpitämät luonnontieteelliset kokoelmat tallentavat luontotietoa ja historiaa poikkeuksellisella tavalla. Kokoelmat ovat kansallisia ylpeyden aiheita ja arvossaan mittaamattomia. Niitä tarvitaan myös aikamme ympäristökriisien ratkaisemiseen.

Luomuksen rahoituksesta on leikattu viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes miljoona euroa. Luomukselle määrätyistä valtakunnallisista tehtävistä valtion rahoitus kattaa enää neljänneksen tehtävistä aiheutuvista kuluista. Museo on joutunut sopeuttamaan toimintaansa, ja nyt tilanne alkaa olla kestämätön. 

Nyt Luomuksen rahoitusta uhkaavat lisäleikkaukset. Rahoituksen leikkaus vaarantaisi Luomuksen lakisääteisten tehtävien hoitamisen, rapauttaisi museon toimintakykyä ja voisi sulkea yleisökohteita. 

Leikkauksien sijaan tarvitsemme entistä vahvempaa Luomusta. Ilmastokriisin ja kuudennen sukupuuttoaallon ratkaiseminen edellyttää tieteellistä luontotietoa, ympäristökasvatusta ja luontosuhteen vahvistamista. 

Jätimme Outi Alanko-Kahiluodon ja Tiina Elon kanssa kirjallisen kysymyksen asiasta. Haluamme varmistaa, että Luomuksen toiminnan rahoitus on turvattu myös seuraavina vuosina.