Surullinen uutinen Espoon kulttuurilautakunnan kokouksesta

Vihreiden kanta jäi vähemmistöön ja kokoomuksen äänillä päätettiin sulkea Soukan kirjasto. Harmittaa vietävästi. Kaiken lisäksi päätös puskettiin läpi, vaikka vaikutusten arviointi valmistuu vasta loppuvuodesta.

Suomalaiset kirjastot ovat yksi parhaista asioista maailmassa. Lukutaidon, lukemisen ilon, sivistyksen lähteitä. Asukkaiden olohuoneita ja kohtaamispaikkoja. Avoimia tiloja, joihin kaikki ovat tervetulleita.
On hienoa, että kirjasto myös elää ajassa. Tämä näkyy erityisesti isommissa aluekirjastoissa, joista löytyy nykyään jos jonkinlaista tapahtumaa ja tarjontaa.

Aluekirjastot eivät kuitenkaan korvaa pienten lähikirjastojen merkitystä erityisesti lapsille ja vähävaraisille. Kävelymatkan päässä oleva kirjasto on aivan eri asia, kuin sellainen, johon päästäkseen pitää matkustaa metrolla.

Miksi näin tapahtui? Taustalla on pari vuotta sitten kokoomuksen ja demareiden voimin hyväksytty Espoon säästöohjelma, jossa kirjastoihin osoitettiin yli miljoonan leikkaukset. Tiedossa oli, että nämä leikkaukset tarkoittavat lähikirjastojen lakkautuksia. Tämä oli yksi niistä syistä, jonka takia Vihreät esitti jo silloin oman vaihtoehtonsa kaupungin taloudellisen kestävyyden vahvistamiseksi. Muun muassa kirjastoleikkauksia emme voineet hyväksyä.

Eilisessä äänestyksessä kokoomusta lukuunottamatta muut kulttuurilautakunnassa läsnä olleet puolueet asettuivat tukemaan Soukan kirjaston jatkoa. Yhden lautakunnan jäsenen poissaollessa kokoomuksella oli kuitenkin puolet äänistä ja tasatilanteessa kokoomuslaisen puheenjohtajan ääni ratkaisi asian.

Tämä antaa kuitenkin toivoa, että kaikkein lyhytnäköisimmille leikkauksille ei ole enää niin varauksetonta tukea muissakaan ryhmissä. Tiedän, että myös yksittäiset kokoomuslaiset valtuutetut ovat puolustaneet Soukan kirjastoa. Strategiaan neuvottelimme kirjauksen, jonka mukaan kaupungin säästöohjelma ja erityisesti sen tietyt kipukohdat kammataan uudemman kerran läpi. Kiireellä kasattu leikkauslista ei ole kaikilta osin järkevä tapa tasapainottaa kaupungin taloutta.

Seuraava kirjastoskaba käydään Laajalahden kirjastosta. Sitäkin puolustamme. Lisäksi toivon, että kaupunginhallitus vielä ottaisi aikalisän Soukan kirjaston suhteen.