Sote-uudistus kaatui – mitä nyt?

Sipilän hallitus kaatui osuvasti naistenpäivänä. Tämä hallitus on puolustanut aborttivastaista ministeriä, heikentänyt varhaiskasvatusta, leikannut kehitysyhteistyöstä, polkenut naisvaltaisten alojen palkkoja ja jättänyt perhevapaat ja translain uudistamatta. Ei tule ikävä.

Samalla kaatui hallituksen sote-uudistus. Hyvä niin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut pitää uudistaa, mutta tämä kokoomuksen ja keskustan viimeiseen asti ajama malli olisi mennyt pahasti metsään. Vaalien jälkeen on otettava opiksi tämän hallituksen virheistä ja toteutettava uudistus, joka aidosti parantaa ihmisten yhdenvertaisuutta. Uudistus olisi aika eri näköinen, jos sen keskiössä olisivat paljon palveluita tarvitsevat tai haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset.

Näin isoa uudistusta ei välttämättä kannata yrittää puskea läpi yhdessä vaalikaudessa. Siksi tarvitsemme laajapohjaisen, parlamentaarisen valmistelun ja jättiloikan sijaan askel kerrallaan etenevän uudistuksen. Sote-palveluiden järjestämiseen tarvitaan riittävät leveät hartiat. Niitä voidaan kutsua vaikka maakunniksi. Tärkeintä on se, että vastuullisilla toimijoilla on mahdollisuus päättää demokraattisesti ja itsenäisesti siitä, miten sote-palvelut alueellaan järjestävät. Sipilän hallituksen nyt kaatunut markkinamalli on jätettävä sikseen. Annetaan maakuntien itse päättää, miten ne hyödyntävät yksityisiä palveluntuottajia.

Ihmisten mahdollisuus valita ja vaikuttaa omiin palveluihinsa on hyvä asia. Hallituksen esittämä markkinamalli olisi kuitenkin pirstonut hoitopolkuja ja pahimmillaan vaarantanut ihmisten peruspalvelut. Monia muitakin ongelmia hallituksen mallissa oli. Ne olisi voitu korjata hyvän sään aikana, mutta hallitus viis veisasi asiantuntijoiden varoituksista. Nyt sote-farssi sai arvoisensa lopun.

Seuraavan hallituksen ei tarvitse aloittaa puhtaalta pöydältä. Valmistelun aikana on syntynyt myös hyviä käytäntöjä ja yhteistyömalleja, jotka toivottavasti jäävät voimaan. Opiksi on kuitenkin otettava ja valmistelussa palattava uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden äärelle:

👉 Kavennetaan terveys- ja hyvinvointieroja. 
👉 Parannetaan palveluiden yhdenvertaisuutta ja rakennetaan saumattomia hoitoketjuja. 
👉 Hillitään kustannuksia, jotta meillä on hyvinvointivaltion huomennakin.