Seksuaalirikoslain kokonaisuudistus etenee – ei tarkoittaa ei ja vain kyllä tarkoittaa kyllä

Uutisia! Saimme tänään hallituksessa valmiiksi seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksen ja esitys on vihdoin matkalla eduskuntaan.

Nyt korjataan monia nykylain puutteita. Uudistus pitää myös sisällään merkittävän ajattelutavan muutoksen: Jatkossa seksi ilman suostumusta tunnistetaan rikoslaissa raiskaukseksi. Ei tarkoittaa aina ei, ja vain kyllä tarkoittaa kyllä.

Uudistus vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Rikosvastuun toteutumista ja uhrien asemaa parannetaan. Sanallinen ahdistelu ja toisten seksuaalisten kuvien luvaton levittäminen kielletään. Erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kovennetaan.

Uudistuksen myötä Suostumus2018-kansalaisaloitteen tavoitteet toteutuvat. Kansalaisaloitekampanjan tuki oli äärimmäisen tärkeää, kun neuvottelimme tämän uudistuksen mukaan hallitusohjelmaan. Kiitos tästä kuuluu myös jokaiselle, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana puhunut kokemastaan häirinnästä ja väkivallasta, ja vaatinut muutosta.

Mitä seuraavaksi tapahtuu? Ryhdymme käsittelemään hallituksen esitystä eduskunnassa. Omalla työpöydälläni lakivaliokunnassa tämä on vuoden tärkein projekti. Kääritään hihat.