Saimaannorpan suojelu on suomalaisten tehtävä

Jos saimaannorppa katoaa Suomesta, se katoaa koko maailmasta. Siksi meillä on ainutlaatuinen vastuu huolehtia pienten kuuttien ja aikuisten norppien elämän edellytyksistä.

Ja tässä me suomalaiset haluamme onnistua! Kansalaisaloite saimaannorppien suojelusta on kerännyt allekirjoituksia huimalla vauhdilla. Sitä on ollut ihanaa seurata. Kiitos kaikille norppien ja luonnon ystäville, että olette liikkeellä!

Kalaverkot ovat yksi saimaannorppien suurimmista uhista. Kuutit eivät osaa varoa verkkoja ja siksi verkkokalastusta Saimaalla on rajoitettu. Edellinen hallitus sääti verkkokalastuskiellosta, joka ulottui kesäkuun loppuun asti. Kuuteilla ei kuitenkaan ole kalenteria. Verkkokalastuskielto jäi liian lyhyeksi ja se on maksanut jo monen kuutin hengen. Muun muassa luonnonsuojelujärjestöt kritisoivat päätöstä jo aiemmin, ja nyt pitäisi viimeistään olla kaikille selvää, että rajoitukset eivät ole riittäviä.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen on todennut, että verkkokalastusrajoituksia on selvästi syytä tiukentaa. Ministeri on myös yhdessä Metsähallituksen kanssa vedonnut alueen kalastajiin, jotta verkkokalastusta vältettäisiin norppa-alueilla myös tämän vuoden heinäkuussa. Ja asiasta vastaava maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on päättänyt aikaistaa rajoitusten päivitystyötä ja aloittaa keskustelut alueen kalastajien kanssa heti kesän jälkeen. Se on hyvä alku. Seuraavaksi tarvitaan hyviä päätöksiä.

Jokainen kuuttikuolema on liikaa. Vaarallisten pyydysten kieltoa tulee laajentaa ja pidentää, jotta kuutit saavat kasvaa rauhassa. Tiukemmat rajoitukset tarvitaan mieluiten heti, mutta ihan viimeistään ensi kesänä. Tämän puolesta teen töitä. Meillä ei ole varaa mokata tätä.