Saara Hyrkkö Vihreiden puheenjohtajaksi

Olen ehdolla Vihreiden puheenjohtajaksi. Olen kokenut johtaja ja sitkeä sillanrakentaja valmiina vastuuseen.

Haluan rakentaa Vihreistä ratkaisuja ja toivoa luovan tulevaisuuspuolueen. Säilyttäviä puolueita Suomessa riittää. Meidän tehtävämme on tunnistaa tuloillaan olevat muutokset, tuoda pöytään ratkaisuja ja luoda toivoa paremmasta huomisesta. Vihreän talouden, oppimisen, teknologian, hyvinvointivaltion ja globaalin kehityksen murroksissa eivät vanhat konstit riitä.

Muutosten keskellä haluan toisaalta pitää kiinni siitä, mikä meitä yhdistää. Rakennamme Suomea, joka kantaa vastuuta luonnosta, ilmastosta, ihmisistä ja taloudesta. Luotamme ihmisiin ja koulutuksen maailmaa muuttavaan voimaan. Olemme sitkeitä ja rohkeita, uudistusmielisiä ja reiluja, ratkaisukeskeisiä ja tarvittaessa tinkimättömiä.

Puolueen tilanne on vaalitappion jälkeen vaikea, mutta juuri se vetää puoleensa. Mitä kimurantimpi ongelma, sitä innostuneempi olen sen ratkaisemaan. On vaikea keksiä merkityksellisempää tehtävää, kuin rakentaa Vihreiden uutta alkua. Tavoitteenani on nostaa puolue kestävän kasvun tielle.

Tulevaisuuden Vihreät on toivon ja ratkaisujen puolue

Olemme kirkas ääni luonnon, tasa-arvon ja tulevaisuuden puolesta. Jatkossa tunnistamme aiempaa paremmin, että moni kokee turvattomuutta, kun maailma ympärillä muuttuu. Valtaamme takaisin roolimme johtavana koulutus- ja tiedepuolueena, tarjoamme uskottavat ratkaisut hyvinvointivaltion tulevaisuuden turvaamiseen ja lunastamme paikkamme uudistavan ja inhimillisen talouspolitiikan tekijöinä.

Tulevaisuuden Vihreät:

  • Puolustaa luotettavasti luontoa ja ilmastoa.
  • Uskoo koulutuksen, taiteen ja tieteen maailmaa muuttavaan voimaan.
  • Uudistaa taloutta ja hyvinvointivaltiota.
  • Työskentelee tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta.
  • Rakentaa rauhaa ja turvallisuutta.
  • On toinen jalka tukevasti tulevaisuudessa.
  • Yhdistää ihmisiä ja saa aikaan muutosta.

Lue lisää ajatuksistani täältä!

Puolueen muutosohjelma

Puoluejohtajan tehtävä on poikkeuksellisen vaativa johtamistehtävä. Siinä onnistumiseen tarvitaan paineenkestävää päätä, nopeita hoksottimia, aatteellista kompassia, kokoavaa voimaa ja näkemystä siitä, mihin olemme menossa.

Olen käynyt viime viikkojen – ja itse asiassa myös viime vuosien – aikana lukemattomia keskusteluita erilaisten vihreiden kanssa. Kiitos niistä. Olen saanut teiltä uusia näkökulmia, hyviä ideoita ja myös vahvistusta monille omille käsityksilleni siitä, millaisia muutostarpeita puolueesta löytyy. 

Vaalitappio kirvelee, mutta herättää. On pakko pysähtyä ja uudistua. Oppia menneestä ja rakentaa tulevaa. Samalla myös pitää kiinni siitä, mikä toimii ja mikä meitä yhdistää.

Kokosin omaan muutosohjelmaani kuusi ehdotusta ensiaskeliksi puolueen uuteen alkuun. Lue muutosohjelmani täällä!

Saara Hyrkkö – sitkeä sillanrakentaja valmiina vastuuseen

Olen espoolainen diplomi-insinööri, vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Olen tehnyt töitä erityisesti koulutuksen, kulttuurin, sosiaali- ja terveyspalveluiden, tasa-arvon sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa. Innostun ongelmanratkaisusta ja teknologian kehityksestä. Ajattelen, että maailman muuttamiseen tarvitaan rohkeutta, sitkeyttä, yhteistyötä ja hyvää johtamista.

Minulla on noin 20 vuoden kokemus erilaisista johtamistehtävistä. Puolueen eri tasoilla olen toiminut yli 10 vuoden ajan: paikallisyhdistyksen hallituksesta puoluehallitukseen sekä puoluekokousten ja puolueen työryhmien johtamisesta eduskuntaryhmän johtoon. Poliittista kokemusta on karttunut eduskuntatyön lisäksi myös kuntapolitiikassa ja hyvinvointialueella. Tiedän, miten puolue toimii – ja miten se ei toimi. Olen nähnyt ja kokenut onnistumisia, mokia ja kriisejäkin. Niistä kaikista haluan ammentaa ajatuksia puolueen seuraavaan vaiheeseen.

Olen kolmevuotiaan pojan äiti ja taustaltani partiolainen. Rakastan metsiä ja merta. Rentoudun keittiössä, kulttuurin parissa ja kirjojen maailmoissa.

Tule mukaan tukijaksi!

Liity mukaan puheenjohtajakampanjan tukijoukkoihin lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Puheenjohtajakampanjaan liittyvissä asioissa voit laittaa viestiä kampanjapäällikölleni Bicca Olinille (bicca.olin@gmail.com).

Perustiedot puheenjohtajavalinnasta

Vihreiden jäsenet äänestävät puheenjohtajasta 29.5.-8.6.2023. Äänestys päättyy 8.6.2023 klo 12. Kaikki 14.5. mennessä liittyneet jäsenet saavat osallistua jäsenäänestykseen. Neuvoa-antavan vaalin tulos lasketaan, mikäli yli 50 % puolueen jäsenistä käyttää ääntänsä. Vaalin tulos julkistetaan ja puheenjohtaja valitaan Vihreiden puoluekokouksessa Seinäjoella 10.-11.6.2023.

Saarasta sanottua

“Luonnon puolustamisen pitäisi mielestäni olla vihreän liiton ytimessä. Toisaalta, jos meillä ei ole vahvaa taloutta ei meillä ole myöskään halua tai resursseja suojella luontoa. Tuen Saara Hyrkköä vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi sillä hän ymmärtää, että luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja vahva talousosaaminen eivät ole ristiriidassa toisensa kanssa, päinvastoin.”
Miisa Mink, yrittäjä, aktivisti, Saimaa ilman kaivoksia ry:n perustaja ja puheenjohtaja

“Vihreiden johtoon tarvitaan kokemusta johtamisesta ja politiikasta. Saaralla on näitä molempia. Saara haluaa rakentaa Suomea, joka kantaa vastuuta ihmisistä, ympäristöstä ja taloudesta. Siksi kannatan Saaraa vihreiden puheenjohtajaksi.”
Mari Puoskari, Helsinki

“Saara on se henkilö, jonka voi lähettää mihin tahansa neuvotteluun, tv-esiintymiseen tai kohtaamiseen – ja luottaa että tulosta tulee.”
Jaakko Stenhäll, Tampere

“Saara on todella monipuolinen ja selkeäsanainen poliitikko. Hänessä on optimismia, sitkeyttä ja jämäkkyyttä ja se yhdistelmä kantaa, kun maailmaa halutaan muuttaa! Saara on vastuunottaja ja keskittyy ratkaisemaan asioita, ei vatvomaan niitä. Minun on helppo luottaa Saaraan. Vihreä puolue saa hänestä puheenjohtajan, joka välittää, yhdistää ja uudistaa.”
Outi Huusko, Tuusula

“Tutustuin Saaraan paremmin, kun toimin jäsenenä Saaran puheenjohtajamassa vihreiden koulutuspoliittisessa työryhmässä 2014. Myöhemmin tiemme ovat kohdanneet muun muassa Tekniikan Akateemisten valtuustossa ja partiolaisten Value Based Leadership -kurssilla. Äänestän Saaraa, koska uskon, että hänen johdollaan saamme vihreät puhaltamaan yhteen hiileen ja ottamaan takaisin haltuun johtavan koulutuspuolueen aseman. Saara on vastuuntuntoinen ja empaattinen päättäjä, jolla on arvot ja sydän paikallaan. Kansanedustajana Saara on ollut näkyvä kulttuuriasioiden ja vähemmistöjen oikeuksien ajaja. Lisäksi hänellä on laaja tietämys sote-asioista sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.”
Aino-Kaisa Manninen, Oulu

“Tunnen Saaran lämpimänä ja empaattisena ihmisenä ja taitavana johtajana. Saisimme hänestä vihreille aikaansaavan ja näkemyksellisen puheenjohtajan. Arvostan erityisesti yhteistyötämme sosiaali-ja terveyspalveluiden puolesta.”
Reetta Vanhanen, Helsinki

“Puheenjohtajan tärkein tehtävä on johtaa, ja johtamisen osaamisessa Saara on osaavimpia henkilöitä koko vihreässä liikkeessä. Mutta ennen kaikkea Saaralla on vahva visio siitä, mitä vihreät on ja mitä vihreiden pitää olla tulevaisuudessa, puolue joka pitää huolta, että meidän lapsillammekin on maapallo, puolue, joka puolustaa tinkimättä ympäristöä, koulutusta ja tasa-arvoa.”
Sameli Sivonen, Helsinki

“Me Vihreät tarvitaan puheenjohtaja, joka ymmärtää että olemme monipuolinen ja moniarvoinen liike. Puheenjohtajan tulee tehdä puolueesta yhä useamman ihmisen liike, ihmisten joita yhdistää halu suojella suomalaista luontoa ja tätä ainoaa planeettamme. Siksi Saara Hyrkkö on mun valintani puheenjohtajaksi.”
Taavi Horila, Seinäjoki

“Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestarina tein Saaran kanssa tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun kaupunkien sote-asioissa. Saara oli Espoon sote-lautakunnan puheenjohtaja. Teimme kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisiä nuorten hyvinvoinnin tavoitteita, missä lautakuntien lisäksi kaupunkien nuorisovaltuustot olivat mukana. Saara todella osaa myös sote-asiat syvällisesti, vaikka on valiokuntatyön kautta profiloitunut koulutuksessa ja muissa kysymyksissä. Hänen asiaosaamisensa, taitonsa ottaa haltuun laajoja asiakokonaisuuksia, viedä ja johtaa niitä on ilmiömäinen. Saara kykenee myös ilmaisemaan vaikeita asioita niin, että ne avautuvat muillekin. Laaja-alainen poliitikko, jonka todella toivon johtavan myös Vihreitä laaja-alaiseksi yleispuolueeksi!”
Sanna Vesikansa, Helsinki

“Saara on mukava ihminen ja pätevä poliitikko. Hän osaa innostaa uusia ihmisiä mukaan puolueen työhön. Saaran politiikka on reilua, fiksua ja monipuolista. Voin helposti kannattaa Saaran linjoja. Saara aina perustelee näkemyksensä tutkitulla tiedolla. Se on tärkeää, sillä Vihreissä ajattelemme, että politiikan pitäisi perustua tutkittuun tietoon. Se myös osoittaa, että Saaralla on kärsivällisyyttä ottaa asioista selvää, ennen kuin hän puhuu. Siksi aion äänestää Saaraa.”
Amu Urhonen, Tampere

“Saara on tinkimätön ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja luonnon puolustaja. Saaran tyyli puheenjohtaa vakuutti minut, kun olin periaateohjelmatyöryhmässä, jota Saara veti. Saara on kuunteleva, asiansaosaava, lempeän jämäkkä ja hyvä organisoimaan ja vetämään yhteen. Saara on myös aina ollut piirien käytettävissä erilaisiin keskustelutilaisuuksiin yms.”
Laura Tarvainen, Rovaniemi

“Tutustuin Saaraan 2019 hallitusohjelmaneuvottelujen osaamisen ryhmässä ja heti jäi kuva koulutukseen sekä sivistykseen äärimmäisen perehtyneestä sekä älykkäästä päättäjästä, joka sinnikkäästi, mutta kohteliaasti aina ajaa tärkeitä teemoja eteenpäin. Sittemmin Saaran sisältötuntemus on vakuuttanut minut monelta muultakin alalta. Saarasta vihreät saisivat ratkaisukeskeisen ja ajan hermolla kiitävän puheenjohtajan.”
Hanna Kosonen, kansanedustaja (kesk.)

“Äänestän Saaraa puheenjohtajaksi, koska Saaralla on näkemystä siihen, miten Vihreitä täytyy kehittää, Saara on lempeä johtaja ja taitava neuvottelija. Saaralla on myös aina sopivasti pilkettä silmäkulmassa. Saara oli pomona lempeä, näkemyksellinen ja aina työntekijää tukeva. Saara luottaa työntekijään ja Saaralta sai aina tukea ja apua asiaan kuin asiaan. Saaran alaisena oli helppo työskennellä ja kehittää myös itseään.”
Aleksi Airaksinen, Helsinki

“Saara on juuri se ihminen, joka piristää ja valaisee ympäristöään läsnäolollaan. Hän kannattelee yhteisöään kiperienkin paikkojen keskellä. Empaattisuuden ja ihmisläheisyyden lisäksi Saarasta löytyy myös piinkova ja kokenut poliitikko, jonka käsiin luottaisin niin talous- kuin ympäristökriisiemme ratkomisen.”
Tia Seppänen, Vantaa

“Saara on aikaansaava, rakentava ja vahvasti faktoihin ja arvoihinsa päätöksenteon perustava poliitikko. Olen parlamentaarisessa TKI-työryhmässä sekä kulttuurialan tulevaisuuden eteen yhdessä työskennellessä oppinut tuntemaan hänet aktiivisena ja erilaisia näkökulmia taitavasti yhteensovittelevana henkilönä. Näiden taitojen ansiosta Saara saa itselleen ja puolueelleen tärkeitä asioita edistettyä tehokkaasti. Saara osaa myös kertoa omat näkökulmansa ja saavutuksensa harvinaisen selkeästi eri kanavissa. Kaiken kaikkiaan Saara on siis erittäin aikaansaava ja hyvä demokratian sankari.”
Matias Mäkynen, kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja

“Mielestäni vihreät tarvitse nyt (ja aina) sellaisen puoluejohtajan, joka on valmis laittamaan muun luonnon ja elinkelpoisen planeetan aina ensiksi. Joka ymmärtää, että luonnon puolustaminen ja ekologisen kestävyyden ajaminen tämän yhteiskunnan rakenteisiin on vihreän puolueen ytimessä. Saara ymmärtää ja tietää tämän. Tämän lisäksi on paljon muitakin politiikan aiheita, joissa vihreiden pitää terästäytyä ja Saaralla onkin vahvaa osaamista esimerkiksi vihreille tärkeästä koulutuspolitiikasta. Saara on myös siitä upea poliitikko, että hänellä on kaikki eri politiikan osa-alueet hyvin hallussa. Tämä tuli selkeästi esille silloin, kun hän puheenjohti vihreiden periaateohjelman valmistelua.”
Amanda Pasanen, Helsinki

“Saara on todella hyvä puhuja ja rohkea esiintyjä. Saara tietää, mistä puhuu.”
Sanna-Kaisa Patjas, Vihreät Vaivaiset

“Korona-aikana (jonka vaikutukset näkyvät ja jatkuvat edelleen) Saara teki tinkimättömästi työtä kulttuurialan näkökantojen puolustamisen ja edistämisen eteen ja uskallan väittää, että korona-aika olisi runnellut kulttuurikenttää jopa koettua tiukemmin, ellei hallituspuolueiden riveissä olisi ollut Saaraa koronatuista ja -toimista päätettäessä. Saaran kyky käsitellä, sisäistää ja päivittää tietoa sekä vetää ja kirjoittaa näkökantoja yhteen on hämmästyttävällä tasolla. Saara on myös ihminen, jonka katse on visusti tutkitussa ja päivitetyssä tiedossa, tulevaisuudessa ja optimismissa, ei menneisyydessä eikä pessimismissä. Sellaisen ihmisen tarvitsemme juuri nyt puolueemme johtoon.”
Mikki Kauste, Espoo

“Olen toiminut Saaran avustajana eduskunnassa ja tunnen hyvin hänen työtapansa. Saara on laaja-alaisesti osaava, hyvin verkostoitunut ja asioihin perehtyvä poliitikko, joka osaa neuvotella tiukoissakin paikoissa ja löytää ne voitot, jotka realistisesti ovat saavutettavissa. Edustajantyön ohella hänellä riittää aina energiaa myös ideoida ja kehittää, oli sitten kyse ihmisten arjen helpottamisesta tai puoluetyön tekemisestä paremmin.”
Riina Lumme, Turku

“Olen tuntenut Saaran yli 10 vuotta ja saanut tehdä hänen kanssaan yhteistyötä niin työelämässä kuin luottamustoimissakin. Tiedän että Saara on laajasti eri politiikan alueita hallitseva ja uskomattoman aikaansaava tekijä, jolla pysyy pää kylmänä ja sydän paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa. Hänen kokemuksellaan yhteisöjen rakentamisesta ja johtamisesta en voisi kuvitella Vihreille juuri tässä tilanteessa parempaa puheenjohtajaa kuin Saara.”
Ville Sinnemäki, Helsinki

“Saaralla on kokemusta puolueen johdosta niin, että hän ei toista vanhoja virheitä, vaan osaa johtaa porukan näkemyksellisesti kohti tulevaa.”
Anna Koppanen, Espoo