Puoliväliriihen päätökset sisältävät paljon hyvää – ilmastotoimia, lasten ja nuorten tukea, työllisyyden parantamista

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita? Siltä hallituksen kehysriihi on ehkä ulospäin näyttänyt. Todellisuudessa takana on satoja ellei tuhansia tunteja neuvottelua, vääntämistä ja sopimista. Maaliin päästiin yhdessä ja nyt työ voi jatkua.

Vihreiden painopisteet näissä neuvotteluissa olivat tuttuja: Puolustimme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaan, pitkäjänteistä työllisyyspolitiikkaa ja globaalia vastuuta. Ajoimme panostuksia lapsiin, nuoriin, osaamiseen ja mielenterveyteen. Torjuimme leikkauksia koulutukseen, opintotukeen ja luonnonsuojeluun.

Tällaisena aikana kannoimme erityistä huolta myös ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta sekä Suomen ja Euroopan vakaudesta. Teimme väsymättä töitä yhteisen ratkaisun löytämiseksi ulos hallituskriisistä.

Julkisuudessa on keskitytty vain muutamiin kiistakysymyksiin, mutta puoliväliriihen päätökset pitävät sisällään valtavan paljon muutakin. Muutamia poimintoja:

🔸 Ilmastotoimissa ollaan noin puolivälissä! Loput tarvittavat toimet päätetään syksyn budjettiriihessä – niiden valmistelu on jo pitkällä. Tässä yhteydessä päätetään myös turveratkaisua vastaavista päästövähennyksistä. Ellei niitä löydy, ei myöskään turpeen verotuki etene. EU:n päästökauppa onneksi varmistaa, että turpeen alasajo jatkuu joka tapauksessa hallitusohjelmassa sovittua tahtia nopeammin.

🔸 Lasten ja nuorten oppimis- ja hyvinvointivelkaa ryhdytään kuromaan kiinni. Tätä varten laaditaan lisätalousarvio, jolla varmistetaan yksilöllistä tukea sekä vahvistetaan nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluita. Varmistimme myös, että tämä hallitus ei tee leikkauksia koulutukseen tai opintotukeen.

🔸 Työllisyyttä parannetaan mm. lisäämällä tuntuvasti työperäistä maahanmuuttoa, puuttumalla mielenterveysperustaisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin, kohentamalla osatyökykyisten asemaa ja vahvistamalla jatkuvaa oppimista.

Puoliväliriihen päätökset sisältävät paljon muutakin hyvää. Rehellistä on kuitenkin todeta: en toki ole tyytyväinen kaikkiin linjauksiin. Sellaista on hallitusyhteistyö: sopimista ja kompromisseja. Lisäksi edessä on vielä kipeitä päätöksiä vuodelle 2023 sovituista sopeutuksista. Tiedän jo nyt, että kaikki niistä eivät tule kohdentumaan järkevästi, sillä esimerkiksi tehottomilla ja jopa ympäristön kannalta haitallisilla yritystuilla on suomalaisella puoluekentällä yllättävän laaja kannatus.

Mutta nyt, ystävät, jatketaan sinnikkäästi sitä työtä, joka olisi hallituksen kaatumisen myötä jäänyt tekemättä: viedään maaliin kulttuurin tukipaketti ja perhevapaauudistus, tehdään loput ilmastotoimet, vahvistetaan koulutusta ja tasa-arvoa, kurotaan umpeen koronan aiheuttama oppimis- ja hyvinvointivelka.