Poliitikkojen kuuluu pitää näppinsä erossa journalistisista valinnoista

Vapaa media on demokratian kivijalka. Tällaisena aikana kuvittelisin tämän olevan harvinaisen selvää.

Pari päivää sitten toimittaja Maria Ovsjannikova ryntäsi kesken lähetyksen Venäjän televisiossa uutistenlukijan taakse sodanvastaisen kyltin kanssa. ”Lopettakaa sota. Älä usko propagandaa.” luki kyltissä.

Se vaatii rohkeutta maassa, jossa media tai sana eivät ole vapaita. Ukrainan sotaa koskevan ”väärän tiedon” levittämisestä voi Venäjällä uuden lain myötä saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Suomessa median ja sananvapauden tila on onneksi vahva. Pidetään siitä kiinni.Vasemmistokollegani Yrttiaho moitti eilen Yleisradiota Nato-jäsenyyttä koskevien mielipidemittausten tekemisestä ”kriisin ja varsin vahvan informaatiovaikuttamisen kampanjoiden ollessa päällä”. Hän otti asiaan kantaa Ylen hallintoneuvoston jäsenenä, mikä osoittaa minusta erityistä harkitsemattomuutta.

Yleisradion hallintoneuvoston jäsenenä koen tehtäväkseni nimenomaan puolustaa journalistista vapautta. Ymmärrän, että houkutus puuttua voi olla suuri ja siihen tulee toisinaan kansalaisilta painettakin. Poliitikoilla on kuitenkin selkeä vastuu pitää näppinsä erossa journalistista valinnoista. Yle ja kaikki muutkin mediat saavat tiedustella kansalaisten mielipiteitä eri aiheista niin usein kuin haluavat.