Poistetaan menkkahäpeä, kuukautisköyhyys ja tamponivero

Tänään vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. 🩸

Noin puolella maailman väestöstä on menkat. Silti kuukautisiin liittyy runsaasti tabuja, syrjintää, eriarvoisuutta ja häpeää ympäri maailmaa. Menkoista pitää puhua, jotta näitä ongelmallisia rakenteita voidaan murskata. Hyvä kuukautisterveys on ihmisoikeus.

Ensimmäinen valtiopäivätoimeni kansanedustajana koski kuukautissuojien verotusta. Silloinen valtiovarainministeri ei näyttänyt vihreää valoa ns. tamponiveron poistamiselle, mutta monet puolueet ovat asettuneet tukemaan ehdotusta. Tahtoa siis olisi.

Kuukautissuojien alv on korkeampi kuin esimerkiksi lääkkeiden, vaikka kyse on samankaltaisista välttämättömistä terveystuotteista. Useissa Euroopan maissa kuukautissuojien verotusta on laskettu tai poistettu kokonaan. Asia on syytä korjata Suomessakin!

Myös kunnissa voidaan purkaa menkkamyyttejä ja vähentää kuukautisköyhyyttä. Kuukautissuojia tulisi olla tarjolla maksuttomasti esimerkiksi kouluissa ja nuorisotiloissa. Olen ehdottanut, että nuorille voitaisiin tarjota ensimmäinen kuukautiskuppi ja kestosuojia maksuttomasti.