Perhevapaauudistus on viimein totta

Perhevapaauudistus toteutuu vihdoin! Hyväksyimme lait eduskunnassa tänään ja uudistus astuu voimaan ensi vuoden elokuussa.

Tasa-arvo ei etene itsestään. Usein se vaatii muutoksia lakeihin ja asenteisiin. Tämä uudistus ei korjaa kaikkea, mutta nyt otetaan tuntuva harppaus kohti tasa-arvoista vanhemmuutta ja sitä kautta myös tasa-arvoisempaa työelämää. Uudistuksella tuetaan perheiden hyvinvointia ja lisätään joustavuutta perhevapaiden käyttöön.

Yksi tärkeimmistä elementeistä on isien perhevapaapäivien määrän lisääminen. Se on tehokas keino lisätä isien perhevapaiden käyttöä ja tehdä tasa-arvoisemmista valinnoista mutkattomampia yhä useammalle. Moni mies törmää yhä esimerkiksi työpaikoilla ihmettelyyn ja jopa kielteisiin asenteisiin suunnitellessaan pitkiä perhevapaita.

Kun vauvan hoivavastuu jaetaan perheen aikuisten kesken, myös taaperon korvatulehduskierteet, uhmaikäisen raivarit, koululaisen vanhempainillat ja murkkuikäisen murheet otetaan vastaan yhdessä. Perhevapaiden tasa-arvoinen jakaminen kantaa siis myös vauva-ajan jälkeen.

Näin myös meillä kotona. Kun taapero imuroi flunssapöpön päiväkodista, kipeän lapsen hoito sumplitaan tapauskohtaisesti minun ja puolisoni työtilanteen mukaan. Jossain toisessa todellisuudessa vastuu lapsen kanssa kotiin jäämisestä voisi kasautua pelkästään minulle.

Kaikissa perheissä ei tietenkään ole kahta vanhempaa. Ja ylipäätään perheitä tässä maassa on monenlaisia: sateenkaariperheitä, apilaperheitä, yhden vanhemman perheitä, adoptioperheitä, uusperheitä, lapsikuolemaperheitä, kaksos- tai kolmosperheitä ja sijaisperheitä. Vihreille olikin tärkeää, että uudistuksessa vahvistetaan monimuotoisten perheiden asemaa ja oikeuksia sekä mahdollistetaan joustoja perhevapaiden käyttöön. Näiltä osin uudistusta korjattiin matkan varrella, mutta pari kohtaa jäi tulevaisuudessa fiksattavaksi.

Työtä riittää jatkossakin, mutta just nyt olen todella iloinen, että tämä uudistus saatiin maaliin. 🎉