Parempi maailma lapsille on parempi maailma kaikille

Eduskunta keskusteli tänään lapsi- ja perhepolitiikasta. Ja sen ohella muun muassa syntyvyydestä, perhevapaista, lapsiperheköyhyydestä ja vähän joulustakin.

Syntyvyydestä käytävässä keskustelussa on tärkeää muistaa, että kyse on herkistä ja henkilökohtaisista kysymyksistä. Kenenkään henkilökohtaisiin toiveisiin ei kuulu poliitikkojen puuttua.

Eduskunnassa tehtävämme on rakentaa sellaista lapsiystävällistä maata ja maailmaa, jossa toivottu lapsiluku toteutuu nykyistä paremmin ja jossa tulevaisuus on valoisa ja turvallinen.

Tasa-arvoinen perhevapaauudistus tarvitaan, jotta erilaiset perheet saadaan yhdenvertaiseen asemaan. Ja jotta saamme rakennettua entistä tasa-arvoisempaa Suomea, jossa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa taustasta tai sukupuolesta riippumatta. Työn ja perheen yhteensovittamisesta on tehtävä helpompaa kaikille vanhemmille ja kaikenlaisille perheille.

Epätasa-arvoiset rakenteet eivät katoa itsestään, vaan niiden purkaminen vaatii työtä. Vihreät kannattaa perhevapaiden tasaisempaa jakamista ja joustojen lisäämistä. Joku osa perhevapaista voisi olla myös esimerkiksi isovanhempien tai jonkun muun läheisen käytettävissä.

Lapsiperheköyhyys on yksi hyvinvointivaltion räikeimmistä häpeäpilkuista, ja siihen täytyy puuttua monella rintamalla. Perheiden toimeentulo ja jaksamisen tuki, tasa-arvoiset ja maksuttomat koulutusmahdollisuudet aina varhaiskasvatuksesta asti, matalan kynnyksen palvelut, mieluisat harrastukset, puistoruokailut… Kyse on monista pienistä ja isoista asioista, joilla on suuri merkitys.

Tekoja lapsi- ja perhemyönteisen maailman puolesta voidaan ja tulee tehdä eduskunnan lisäksi myös kodeissa, palveluissa, työpaikoilla ja ihan tavallisissa arkipäivän tilanteissa. Jokainen voi osaltaan huolehtia, että jokainen lapsi kokee itsensä tervetulleeksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin hän on.