Paperittomien tilanteeseen on löydettävä toteuttamiskelpoinen ratkaisu

Epätäydellinen ratkaisu on monesti parempi, kuin ei ratkaisua ollenkaan.

Suomessa elää noin 3000 vuosina 2015-2016 turvapaikanhakijoina saapunutta paperitonta, jotka eivät syystä tai toisesta voi palata lähtömaahansa. He ovat ikään kuin jumissa.

Moni on näiden vuosien aikana hankkinut ammatin, oppinut kielen, perustanut perheen. He haluaisivat tehdä töitä ja rakentaa tätä yhteiskuntaa. Lapsia joka kymmenes, täällä syntyneitä ja kasvaneita.

Tilanne on sekä näiden ihmisten että yhteiskunnan kannalta kestämätön.Kukaan ei halua olla paperiton. Elämä yhteiskunnan reunamilla on raastavaa ja turvatonta. Paperittomat ovat alttiita syrjäytymään, joutumaan hyväksikäytön tai jopa ihmiskaupan uhreiksi sekä päätymään rikollisuuden pariin. Varjoyhteiskuntien torjuminen on meidän jokaisen etu.

Mitä siis pitäisi tehdä? Yhtenä ratkaisuna on selvitetty ns. kertalaillistamista. Tietyn poikkeuksellisen ajanjakson aikana saapuneille turvapaikanhakijoille myönnettäisiin anomuksesta oleskelulupa. (Toisin kuin moni luulee, asian selvittäminen perustui hallituksen yhteisiin päätöksiin.)

Tätä on muun muassa keskustan ja SDP:n suunnalta vastustettu. Ja ymmärrän tottakai sen periaatteellisen kysymyksen, joka tällaisessa ratkaisussa hiertää. Mutta muitakaan ehdotuksia ei ole kuulunut eikä mielestäni silmien sulkeminen ole vaihtoehto.

Yksi syy paperittomien määrän kasvuun on turvapaikkajärjestelmän tuntuva heikentäminen vuosina 2015-2016. Järjestelmä, jonka pitäisi olla luotettava ja oikeudenmukainen, ei sitä enää ollutkaan. Virheitä tapahtui ja niistä meidän on yhteiskuntana kannettava vastuu.Nämä ihmiset ovat täällä, halusimme tai emme.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Siksi kyseeseen voisi tulla tällainen kertaluonteinen ratkaisu.

Tai jos juuri tämä ratkaisu ei ole poliittisesti mahdollinen, mikä olisi?

Vilpittömästi toivon, että hallituskumppanit keskustassa ja SDP:ssä vielä paneutuvat tähän asiaan huolella. Välillä nimittäin tuntuu, että on tärkeämpää antaa jonkinlainen viesti ”kovuudesta”, kuin etsiä tosielämän ongelmiin toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.

Tästä keskustelimme tänään A-studiossa – oli muuten eka kertani kyseisessä ohjelmassa. Voit katsoa keskustelun täällä, paperittomia koskeva osio alkaa noin puolivälissä.