Päästömme eivät ole vain meidän

Pidetty puheenvuorona kaupunginvaltuuston kokouksessa 22.8.2016 ilmasto-ohjelman käsittelyn yhteydessä.

Ilmastonmuutosta on mahdollista lähestyä ongelmien tai toiveikkuuden näkökulmasta. Ensimmäistä tarvitaan, jotta ymmärrämme tilanteen vakavuuden. Toista tarvitaan, jotta jaksamme ponnistella muutoksen eteen.

Hain innoitusta kaupunginvaltuuston kokousta ja Espoon ilmasto-ohjelman käsittelyä varten kahdesta videosta. Ensimmäisessä Kiribatin presidentti kertoi maansa tilanteesta. Yksi kaukaisen saarivaltion valtionpäämiehen tärkeimmistä tehtävistä on kiertää maailmaa ja vakuuttaa muut maailman johtajat toimimaan yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Harva ehkä on niin motivoitunut torjumaan ilmastonmuutosta, kuin kansakunta, jonka olemassaolo riippuu siitä.

Äärimmäiset sääilmiöt ja esimerkiksi tulvat eivät ole kuitenkaan enää vain kaukaisten saarivaltioiden arkipäivää. Niitä nähdään jatkuvasti myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Merenpinnan nousu, jäätiköiden peruuttamaton sulaminen, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, joka jo itsessään on ilmastonmuutoksen veroinen ympäristökatastrofi. Vain pieni osa siitä, mitä kaikkea meillä voi olla edessä. Eiväthän nämä mitenkään mukavia uutisia ole.

Toisessa katsomassani videossa Al Gore puhui optimistista ilmastonmuutoksen äärellä. Sillä siihenkin, kaikesta huolimatta, on aihetta. Jos ette usko minua tai Alia, uskokaa markkinoita!

Esimerkiksi uusiutuvan energian markkinaennusteet on useita kertoja ylitetty moninkertaisesti. Tämä on paitsi vallankumouksellista, myös välttämätöntä. Jos jatkamme fossiilisten polttoaineiden tupruttelua nykyiseen malliin, toivo hiipuu. Siksi on onni, että erilaiset sijoittajat ja kansalaiset ovat heränneet tilanteeseen, niin Suomessa kuin maailmallakin. Meillä Espoossakin on erinomaiset mahdollisuudet lisätä esimerkiksi aurinkoenergian käyttöä.

Päästömme eivät ole vain meidän – ne kulkevat yli kunta- ja kansallisvaltiorajojen. Käsissämme on maailmanlaajuinen ongelma, joka on kovaa vauhtia loksauttamassa maailman uusille raiteille.

Meidän on Espoossa syytä olla ylpeitä, jos pystymme olemaan osa ratkaisua. Ilmasto-ohjelma on tärkeä askel tällä tiellä. Koska emme onneksi ole ainoita, jotka ovat hereillä asiassa, on seuraavaksi lähdettävä lisäämään kunnianhimon tasoa. Haluammehan kutsua itseämme edelläkävijöiksi myös tulevaisuudessa.