Opintotuen leikkaukset on peruttava

Rahaa riittää Talvivaaraan ja autoveron alennuksiin, mutta opintotukea on pakko leikata? Todellisuudessa on kyse arvovalinnoista: taloutta voi hoitaa monella tavalla. Koulutuksesta ja opiskelijoilta leikkaaminen on yksi typerimmistä tavoista. Valitettavasti juuri sen tien nykyinen hallitus on valinnut.

Hallitus on siis tekemässä opintotukeen massiiviset 150 miljoonan euron leikkaukset. Tänään julkaistun selvityksen mukaan se voi tarkoittaa mm. 25% leikkausta opintorahaan, opintotuen ehtojen kiristymistä, tukikuukausien vähentämistä ja lainamäärän kasvua. Minkä muun ihmisryhmän kohdalla edes keskusteltaisiin neljänneksen leikkauksesta sosiaaliturvaan?

Samaan aikaan koulutuksesta ja oppilaitoksilta leikataan rajusti. Opiskelijoita piiskataan valmistumaan nopeammin, mutta korkeakouluilta viedään rahat, joilla opintojen sujuvuutta ja opiskelun tukea voitaisiin parantaa.

Eniten olen huolissani siitä, miten leikkaukset vaikuttavat niihin nuoriin, joiden elämä ei mene tismalleen suunnitelmien mukaan. Harvoin elämä nimittäin toimii niin. Neljännes korkeakouluopiskelijoista turvautuu jo nyt mielenterveyspalveluihin. Oikea opintopolku ei välttämättä löydy ensiyrittämällä. Ihmistä voi kohdata suru, uupumus, sairaus tai muu asia, joka viivästyttää opintoja. Onko hallitus unohtanut näiden ihmisten olemassaolon?

Opintotuen tarkoituksena on varmistaa, että Suomessa jokaisella on mahdollisuus opiskella ja kouluttautua perhetaustasta tai lompakon paksuudesta riippumatta. Sellainen Suomi on parempi meille kaikille.

Opiskelijoiden sosiaaliturvaa on leikattu, kiristetty ja myllerretty kerta toisensa jälkeen. Milloin tavoitteena on ollut säästö, milloin nopeampi valmistuminen. Kertaakaan ei ole pysähdytty tsekkaamaan, toteutuivatko halutut tavoitteet. Tämä jatkuva epävarmuus on jo itsessään kohtuutonta. Vaaditaan yhdessä hallitusta perumaan opintotuen leikkaukset.