Näpit irti naisten oikeuksista omaan kehoonsa

Hufvudstadsbladetin tietojen mukaan aborttilainsäädäntöön liittyvät kysymykset ovat nousseet esiin hallitusneuvotteluissa.

Abortin saatavuuden rajoittaminen ei vähennä abortteja — se vain tekee niistä vaarallisempia. Suomen ei pidä vilkuillakaan Puolan tai Yhdysvaltojen tiettyjen osavaltioiden suuntaan tässä asiassa. Niissä abortti on kielletty käytännössä kokonaan.

HBL:n tietojen mukaan esillä on ollut erityisesti kysymys terveydenhoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä hoitamasta raskaudenkeskeytykseen hakeutuvia henkilöitä.

Tällainen muutos asettaisi ihmiset eriarvoiseen asemaan keskenään asuinpaikasta riippuen. Tietyllä alueella asuvat, raskaudenkeskeytystä tarvitsevat eivät välttämättä saisi hoitoa. Vaikka nyt ei puhuta suorista rajoituksista aborttioikeuteen, näen tämän ensiaskeleena sitäkin keskustelua kohti.

Tavoite raskaudenkeskeytysten vähentämisestä on sinänsä yhteinen. Tehokkain ja inhimillisin tapa onnistua siinä on parantaa ehkäisyn saatavuutta ja seksuaalikasvatusta. Hallitusneuvotteluissa kannattaisi keskittyä näihin.

Ei voi olla niin, että joudumme käymään samoja taisteluita naisten oikeuksien puolesta, kuin isovanhempamme.