Muutama ajatus koronaviruksesta Suomessa ja Espoossa

Maailmanlaajuisesti kyse on pandemiasta ja ennemmin tai myöhemmin koronavirus etenee myös Suomessa epidemiaksi. Tilanne on vakava. Hallitus ja viranomaiset tekevät monipuolisen asiantuntijatiedon pohjalta työtä ihmisten terveyden ja turvallisuuden puolesta.

Me kaikki voimme tehdä oman osamme viruksen leviämisen hidastamiseksi ja lähimmäistemme suojaamiseksi. Yksittäisen ihmisen tärkeimmät työkalut tällaisessa tilanteessa ovat päivittyvän viranomaistiedotuksen seuranta, ohjeiden noudattaminen ja arkijärki. Osa ohjeista voi kuulostaa hiukan laimeilta, mutta ne ovat edelleen sitäkin tärkeämpiä:

🙅‍♀️ Lievästikään oireilevien ei pidä mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin. Oireiden ilmaantuessa on otettava puhelimitse yhteys terveysasemalle tai työterveyshuoltoon ja toimittava sieltä saatavien ohjeiden mukaisesti.

👋 Käsiä on pestävä huolellisesti ja toistuvasti. Lisäksi voi käyttää käsidesiä silloin, kun käsienpesu saippualla ei ole mahdollista. Toisten ihmisten tai omien kasvojen koskettelua kannattaa välttää. Aivastukset ja yskäisyt on tehtävä hihaan tai kertakäyttönenäliinaan. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia on syytä suojata pärskeiltä ja lähikontakteilta.

🏡 Kaikkea matkustamista on syytä välttää. Erityisesti kouluissa, päiväkodeissa tai hoitoalalla työskentelevien – mutta myös muiden – on syytä jäädä pariksi viikoksi kotiin ennen töihin paluuta riskialueelle suuntautuneen matkan jälkeen, vaikka oireita ei olisi. Etätöitä kannattaa lisätä, lähikontakteja välttää ja massatapahtumat perua.

📌 Ohjeita ei kannata ottaa mistä sattuu, vaan viranomaisilta. Tässä muutama lukuvinkki:

➡️ www.espoo.fi/koronavirus
➡️ www.hus.fi/korona
➡️ www.stm.fi/varautuminen-koronavirukseen
➡️ www.thl.fi/koronavirus

Suomalaiset viranomaiset ovat varautuneet tilanteeseen tehokkaasti. Koronatilanteen kehittymistä Suomessa ja maailmalla on seurattu tiiviisti alusta asti ja valmiutta on korotettu tilanteen edetessä. Erilaisten rajoitustoimien osalta arvioidaan jatkuvasti paitsi vaikuttavuutta, myös oikea-aikaisuutta. Huomion arvoista on se, että läheskään kaikki varautuminen ei näy ulospäin.

Se houkuttelee helposti arvostelemaan toimettomuudesta. Kriittinen saa toki ollakin, mutta poliittisten irtopisteiden keräily ei ole kenellekään kunniaksi. Esimerkiksi kansanedustajilla on kyllä sosiaalisen median ohella muitakin kanavia ilmaista palautteensa hallitukselle ja viranomaisille. Kovimmin huutajat eivät välttämättä ole kovimpia asiantuntijoita eivätkä näyttävimmät keinot aina tehokkaimpia.

Erityisesti tällaisissa poikkeustilanteissa politiikkojen, terveydenhuollon ammattilaisten ja muiden asiantuntijoiden on tärkeää pelata hyvin yhteen. Meidän on tehtävä kaikkemme terveydenhuoltojärjestelmän kestävyyden ja epidemian tehokkaan rajaamisen puolesta. Kaikkiin vaikuttaviksi arvioituihin keinoihin on oltava poliittinen valmius. On hyvä, että suomalaisten keskuudessa vaikuttaa olevan laaja kannatus tarvittaessa voimakkaillekin toimenpiteille – tämä helpottaa viranomaisten työtä ja parantaa rajoitusten tehoa.

Hallitus on tänään päättänyt uusista toimenpiteistä, joiden tavoitteena on hidastaa epidemiaa Suomessa, turvata tartunnan saaneiden hoito ja suojata erityisesti riskiryhmiä. Tämä tarkoittaa muun muassa suurien tapahtumien perumista, painavia suosituksia työpaikoille, kouluihin, päiväkoteihin ja ihmisten arkeen, terveydenhoidon resurssien turvaamista ja rokotteen kehittämiseen osallistumista. Myös tiedotusta lisätään entisestään, jotta kaikki saavat aiheesta asianmukaista ja ajantasaista tietoa ja ohjeita. Lisäksi varaudutaan mahdollisiin poikkeuksellisiin rajoittamistoimenpiteisiin, jotka edellyttävät valmiuslainsäädännön käyttöönottoa.

Tartuntatautilain mukaisesti myös kunnilla ja sairaanhoitopiireillä on tällaisissa tilanteissa tärkeä rooli. Espoossa toimii valmiusryhmä, joka johtaa kaupungin varautumista ja työtä viruksen leviämisen hidastamiseksi. Kaupungin tartuntatautilääkärin tehtävänä on esimerkiksi määrätä yksittäisiä ihmisiä karanteeniin tai eristykseen.

Olemme myös jo tämän viikon alussa varmuuden vuoksi korottaneet sosiaali- ja terveyslautakunnan valmiutta kokoontua lyhyelläkin varoitusajalla. Lautakuntaa tarvitaan, jos on tarpeen tehdä kuntatasoisia päätöksiä järeämmistä toimista, kuten koulujen sulkemisesta. Nämä päätökset tehdään terveydenhuollon asiantuntijoiden suositusten pohjalta.

Olen lisäksi kehottanut kaupunkia viestimään aktiivisesti tilanteesta ja linjauksista niin asukkaille kuin luottamushenkilöillekin. Ihmisten tiedonjano on suuri ja huolet aitoja. Avoin, selkeä ja oikea-aikainen viranomaistiedotus on paras tapa saada kaikki puhaltamaan yhteen hiileen ja varmistaa, että ammattilaisilla on työrauha ratkoa vaikeaa tilannetta. Sama pätee luonnollisesti myös valtakunnan tasolla.