Museointi ei auta säilyttämään hyvinvointivaltiota

Museointi ei auta säilyttämään hyvinvointivaltiota. Oikea lääke on uudistuminen ja ajan hermolla pysyminen.

Digitaaliset palvelut ovat yksi tärkeä osa tätä päivitystyötä ja siinä julkisella sektorilla on kiistatta kirittävää suhteessa esimerkiksi moniin yksityisiin toimijoihin. Toisaalta korona-aika on osoittanut, että tosipaikan tullen osaamme kehittää ketterästi toimivia systeemejä.

Näen sähköisissä palveluissa paljon mahdollisuuksia ja pidän täysin välttämättömänä, että niiden kehittämiseen panostetaan uusilla hyvinvointialueilla. Monille etävastaanotot, chat-palvelut ja sähköiset ajanvaraukset olisivat luonteva ja mutkaton tapa asioida. Niillä voidaan madaltaa hoitoon hakeutumisen kynnystä, parantaa palvelujen alueellista kattavuutta ja vapauttaa kaistaa ns. perinteisemmistä kanavista.

Kaikissa tilanteissa ja kaikille ihmisille digitaaliset palvelut eivät nimittäin tietenkään ole toimiva vaihtoehto – silloin palvelua on saatava sujuvasti kasvotusten tai puhelimitse. Kukaan ei saa jäädä ilman hoitoa puutteellisten digitaitojen tai puuttuvien laitteiden takia.

Ylipäätään on niin, että aluevaalit ja sote-uudistus avaavat joidenkin vuosien aikaikkunan, jolloin fiksuja toiminnallisia muutoksia on tavanomaista helpompaa tehdä. Näistä itse lähtisin liikkeelle:

  • Kehitetään ja hankintaan toimivia sähköisiä ratkaisuja.
  • Otetaan vaikuttavimmat toimintamallit koko alueen käyttöön.
  • Lisätään liikkuvia palveluita helpottamaan ihmisten arkea.
  • Satsataan varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn, jotta rahat riittävät myös tulevaisuudessa.

Niiden avulla voidaan tehostaa toimintaa ja karsia pompottelua. Tämä vaatii päättäjiltä hitusen kestävyyttä, koska tulokset tai säästöt eivät synny hetkessä.

Kysymys kuuluu: Onko meillä rohkeutta tehdä tarvittavat muutokset? Se vaatii, että alueilla on uudistuskykyisiä ja -haluisia päättäjiä. Että museoinnin sijaa muutetaan toimintatapoja ja annetaan henkilökunnalle tilaa kehittää työtään.

Uskon vakaasti, että uudistuminen on ainoa tapa saada rahat riittämään tulevaisuudessa. Aluevaaleissa kannattaa siis äänestää puoluetta ja ihmistä, joka suhtautuu toiminnan kehittämiseen ja digitaalisiin palveluihin mieluummin mahdollisuutena, kuin uhkana. Vihreät tietty tässä luottovalinta! 💚💪