Mielenterveystarkastuksista apu ennaltaehkäisyyn?

Ehdotin SuomiAreenassa Vihreiden puoluepäivässä mielenterveystarkastuksia terveystarkastusten rinnalle avuksi mielenterveysongelmien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Kuvitellaan tilanne, jossa jalkani murtuu. Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä tunnistaa vaivan ja hoitopolku on mutkaton. Apua saa nopeasti. Niin sen pitääkin mennä.

Tilanne on toinen, jos jalan sijaan murtuukin mieli.

Moni mielenterveyden häiriöön sairastunut joutuu kamppailemaan saadakseen apua, odottamaan jonossa aivan liian pitkään, selviytymään hankalassa tukiviidakossa ja monessa tapauksessa maksamaan ison osan hoidostaan itse – jos edes pääsee tarvitsemansa hoidon piiriin.

Joka toinen suomalainen kohtaa elämänsä aikana mielenterveyden häiriön. Mielenterveysongelmat ovat opiskelijoiden yleisin syy hakeutua lääkäriin. Masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä kääntyi viime vuonna kasvuun.

Mielenterveyden häiriöistä on tullut uusi suomalainen kansantauti. Siksi niihin tulee suhtautua samalla vakavuudella ja häpeilemättömyydellä kuin vaikkapa diabetekseen tai sydänsairauksiin.

Mielenterveyspalveluissa on parannettavaa, mutta se ei yksin riitä. Toisin kuin murtuneen jalan kohdalla, suuressa osassa mielenterveysongelmia raskaampia palveluita ei välttämättä tarvittaisi, jos kevyempää apua olisi saatavilla ajoissa. Siksi orastavat merkit mielenterveyden ongelmista on tunnistettava.

Lasten ja nuorten pituutta, painoa ja yleistä terveydentilaa seurataan säännöllisesti. Mielenterveystarkastus voisi tehdä mielenterveyden edistämisestä ja seuraamisesta yhtä arkipäiväistä.

Erityisesti lasten ja nuoret parissa työskentelevien mielenterveysosaamista kannattaa lisätä, jotta yhä useammalla on valmius tukea mielenterveystaitojen opettelua, tunnistaa oireita, tarjota tukea ja ohjata tarvittaessa avun ääreen.

Jumppaamme, jotta kroppamme jaksaisi painaa ja kestäisi kolhuja. Vastaavasti myös mielen hyvinvointia kannattaa treenata. Ahkerasti harjoittelusta huolimatta niin jalka kuin mielikin voi joskus murtua. Hyvä peruskunto auttaa kuntoutumaan, mutta myös hoitoa tarvitaan.